Sosyal göç, ormanları ökseotu ile vuruyor

Sosyal göç, ormanları ökseotu ile vuruyor

Erzurum'un Şenkaya ilçesindeki sarı çam ormanları, sosyal göçle birlikte hayvancılığın bitmesiyle ökseotu orman zararlısının tehditi ile kurumaya yüz tuttu.

    Göç ormanları vurdu. Şenkaya'nın İkizpınar köyü yakınlarındaki sarıçam ormanları ökseotu zararlısıyla tehdit altında. Kuşların meyvesini sevmesi nedeniyle dışkı ile kondukları ağaçlara tohumunu bıraktığı ökseotu, sarıçamların özsuyunu çekiyor. Özsuyunu çektiği ağaçların zayıf düşmesini ve diğer böceklerin gelmesine zemin hazırlayan ökseotu ile mücadele için Orman Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Yoğun olarak İkizpınar köyü yakınlarındaki 20 hektarlık alanda görülen ökseotu zararlısının ormanları tehdit eden kanser hücresi olarak nitelendirildi.

    Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Ferit Torunoğlu, ökseotu zararlısının ladin ve sarıçamların rakım olarak düşük kesimlerinde yaşayanlarında görüldüğünü ifade etti. Şenkaya, ormanlarının çok az bir kısmında söz konusu zararlının bulunduğunu ifade eden Torunoğlu, bu amaçla mücadele çalışması başlattıklarını söyledi. Ökseotu zararlısıyla kimyasal ya da biyolojik mücadelenin söz konusu olmadığına vurgu yapan Koruma Şube Müdürü, "Ökseotu, kuşların dışkılama ya da rüzgarın zayıf topraklar üzerindeki ladin ve sarıçamlara tohumlarını taşımasıyla bulaşıyor. Bu zararlı ile mücadele mekanik olarak mümkün. Yani ökseotu ağacı tamamen veya kısmen kaplamışsa bunlar işçilikle toplanmalı veya tamamen kesilmeli." dedi.

    Ökseotu zararlısıyla mücadelede bir takım sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Torunoğlu, "Eskiden orman köylerinde nüfus fazlayken ve hayvancılık yapılırken bu hastalığa rastlanmıyordu. Çünkü köylüler süt verimini artıran ökseotunu ağaçların üzerinden toplayıp hayvanlarına yediriyordu. Böylece bu zararlı ile etkin bir mücadele yapılmış oluyordu. Maalesef söz konusu bölgedeki köylerden göç ve buna bağlı olarak hayvancılık bitme noktasına geldiğinden ökseotu zararlısıyla da mücadele zaafa uğradı." diye konuştu.

    Orman Bölge Müdürlüğü olarak, ökseotuyla mücadelede ekonomik problemlerinin bulunmamasına karşılık, mücadelede çalışacak işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarına da vurgu yapan Ferit Torunoğlu, "Ormanlarda boyu 20 ile 50 metre arasında değişen ağaçlar çıkacak işçi bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Ayrıca bu işçilerin düşmesi sonucu oluşabilecek güvenlik sorunları da başka bir mesele. Ormanlardaki ökseotunun tamamını almak mümkün değil. Omanda milyonlarca ağaç var. Bu ağaçları tek tek tespit etmek ve bunlarla mücadele etmekte tamamen mümkün değil. Kurum olarak önümüzdeki günlerde ökseotu zararlısıyla mekanik olarak mücadele çalışması başlatacağız. Çünkü bu konuda Şenkaya şefliğimizden gelen rapor doğrultusunda bu çalışmanın boyutunu belirleyeceğiz."

    ÖKSEOTU ZARARLISI NEDİR

    Yarı parazit bir bitkidir. Genellikle ladin ve çamlarda zarar yapar. Meyveleri kuşlar tarafından çok sevilir. Tohumları rüzgar ve kuşlar vasıtasıyla yayılır. Yapraklı ve iğne yapraklı ağaçların dal ve gövdelerinde yaşar. Yaşadığı ağacın öz suyunu emmek suretiyle zayıf düşürerek çeşitli kabuk böceklerinin gelmesine zemin oluşturur. Ökse otu hayvanlar için süt artırıcı ve besleyici bir besin maddesidir.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.