'Soru iptalleri sınav sürecinin olağan sonucu'

'Soru iptalleri sınav sürecinin olağan sonucu'

ÖSYM Başkanı Demir, 2015 KPSS'de 12 sorunun iptal olmasıyla ilgili, "Soru iptalleri, sınav sürecinin olağan sonucu" dedi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ömer Demir, 2015 Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) bin 300 soru içinden hatalı gördükleri 12 soruyu iptal ettiklerini belirterek, "Şu aşamada süreçle sınavlarla ilgili telaşa kapılacak, yanlış şeyler yapılıyor algısı oluşturacak herhangi bir durum söz konusu değil" dedi.

Demir makamında, gazetecilere yaptığı açıklamada, KPSS ve ÖABT'de (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) 12 sorunun iptal edilmesi, 3 sorunun cevap anahtarının değiştirilmesi ve coğrafya-sosyal bilgiler testlerindeki sonuçların, mahkeme süreci devam ettiği için açıklanmaması konularındaki iddialara yanıt verdi. 

Başkan Demir, soru iptallerinin, sınav sürecinin olağan sonucu olduğunu ifade ederek, "Bu iptaller ÖSYM'nin hassasiyetini gösteren iptallerdir" diye konuştu.

Fizik sorusundan örnek veren Demir, soruda bir yanlışlık olmadığını, adayların doğru cevapladığını ancak bir ifade farklılığı bulunduğunu söyledi. Başkan Demir, soruda, ".... telin boyutu 5 kat artılıp, kesit alanı 5 kat azaltılırsa..." şeklinde bir ifade bulunduğunu, "5'te 1" yerine kullanılan "5 kat" tabirinin yanlış anlaşılmalara yol açabileceği kaygısıyla soruyu iptal ettiklerini açıkladı. 

Ömer Demir, bir başka soruda da kelime sonuna yanlışlıkla eklenen tek bir harf nedeniyle sorunun iptali yoluna gittiklerini kaydetti.

'Hatalı gördüğümüz şeyi iptal ediyoruz'

Soru iptali yoluna gidilmesinin bir başka boyutunun da üniversiteler arasındaki ekol farklılıkları olduğunu dile getiren Demir, "Üniversitelerimizdeki müfredat tümüyle aynı değil, ders kitapları aynı değil, ekol farklılıkları var. Bir kitapta bir şekilde anlatılan ve o kitaba dayalı hazırlanan bir soru başka bir kitapta daha farklı şekilde anlatılabiliyor, tercüme farklılıkları olabiliyor ve adayların 'biz buradan çalıştık, buna göre çalıştığımız zaman b şıkkı da doğru' şeklinde yorumuna yol açıyor. Bunu da dikkate alarak bu soruları da iptal ediyoruz. İşin yapısından geliyor bu. 'Soru hatalıdır' demekten öte, farklı ekollerin, farklı tanımları var" şeklinde konuştu. 

Demir, şöyle konuştu: 

"Şu anda, öğretim elemanlarının, kitapları, soruları yazanların alanda farklı düşünmesinden kaynaklanan bazı farklılıkları ortadan kaldırmak mümkün değil. Ama azaltmak için neler yapılır bunun üzerinde çalışıyoruz. Sonuç olarak, 12 soru iptali, sınavın sıhhati bakımından çok az bir iptaldir. Bin 300 soruyu düşünmemiz gerekir. Bin 288 soru doğru, sadece 12 soruda yazım hataları, ekol farklılığından kaynaklı yanlışlar var. Bu, işimizi düzgün, doğru yaptığımız konusunda bizde bir tereddüt uyandırmıyor, buna benzer hataları bekliyoruz. Ama kamuoyunda şöyle bir şey algılanmış, bütün adaylar 50 ya da 60 soruluk testlere giriyorlar. Zannediyorlar ki 60 sorunun 12'si iptal olmuştur. Şu anda biz 29 ayrı sınav yapmışız, 29 ayrı test, bin 300 soru. Bu çerçeve içinde çok da anormal olmadığını düşünüyoruz. İptal ettiğimiz sorular bir dava konusu olsaydı belki iptal edilmeyebilirdi. Hatalı gördüğümüz şeyi iptal ediyoruz, kamuoyu bize güvensin."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.