Sonucu belli seçimi Sisi aldı

Sonucu belli seçimi Sisi aldı

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimini, resmi sonuçlara göre eski savunma bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin kazandığı bildirildi.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Enver el-Asi, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, Sisi'nin 23 milyon 780 bin 104 oy ve yüzde 96,91'le seçimi kazandığını açıkladı.

Asi, "Seçime katılım oranı yüzde 47,45. Oyların yüzde 96,91'ini Sisi alırken, Hamdin Sabbahi, 757 bin 511 oyla yüzde 3,9'a ulaştı" dedi.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından, Sisi yanlıları Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı. Güvenlik güçleri, meydanı trafiğe kapatırken, bölgedeki güvenlik önlemlerini arttırdı.

Öte yandan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı ve halkı, cuma günü sonuçları protesto etmeye çağırdı.

25 milyon kişinin oy kullandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Enver el-Asi, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, 53 milyon 909 bin 306 seçmenden 25 milyon 578 bin 220 kişinin oy kullandığını, bu oylardan 40 bin 608'inin geçersiz sayıldığını belirtti.

Bazı merkezlerde itirazlar üzerine oyların tekrar sayıldığına dikkati çeken Asi, seçimlerin 100 binden fazla uluslararası gözlemci tarafından izlendiğini, Mısır'da ilk defa bir seçimin bu kadar çok kişi tarafından takip edildiğini kaydetti.

Oy verme işleminin sorunsuz geçtiğini dile getiren Asi, "Muhalifler dahil herkesin izlediği gibi seçimler şeffaf yürütüldü" dedi.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından, Sisi yanlıları başta Kahire olmak üzere İskenderiye, Kalyubiye, Menufiye, El-Garbiye ve Beni Suveyf kentlerinde kutlamalara başladı.

 Sisi'ye ilk tebrik Suudi Arabistan'dan

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Abdullah bin Abdulaziz, seçimi kazanan Abdulfettah es-Sisi'ye tebrik mesajı gönderdi.

Sisi'yi tebrik eden Kral ayrıca Mısır halkının içinde bulunduğu sıkıntılı durumu atlatmasından duyduğu menuniyeti dile getirdi.

Ülkedeki ekonomik krizi aşmada Mısır'a yardımcı olmak için donör ülkeler toplantısı düzenlenmesi çağrısı yapan Kral Abdulaziz, hiçbir şekilde Mısır'ın içişlerine müdahale edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hague Sisi'yi kutladı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague,  Mısır cumhurbaşkanlığına seçilen Abdulfettah es-Sisi'yi kutlayarak, ülkesi ileMısır arasındaki ilişkilerin Sisi döneminde geliştirilmesini umduğunu bildirdi.

Hague açıklamasında, "Birleşik Krallık, Cumhurbaşkanı Sisi'yi zaferinden dolayı kutluyor ve halklarımız arasındaki geniş ve verimli ilişkileri geliştirmek için hükümetiyle ilişkileri güçlendirmek için sabırsızlanıyor" dedi.

Seçimden galip çıkan Sisi'ye, Arap ülkelerinden tebrik mesajları geliyor

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, gönderdiği tebrik mesajında, "Cumhurbaşkanı Sisi'nin, ülkeyi daha iyiye götüreceği konusunda Mısır halkına güven verdiğini" belirtti.

Kuveyt Veliahtı Şeyh Navvaf el-Ahmed el-Caber es-Sabah ve Başbakan Şeyh Cabir Mubarek el-Hamd es-Sabah da Sisi'yi zaferinden dolayı tebrik etti.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife de Sisi'yi tebrik ederek, görevini ifa, Mısır halkının taleplerini karşılama, ülkeyi daha ileriye götürme ve güvenliği sağlama konusunda başarı temennilerinde bulundu.

Yemen Cumhurbaşkanı Abddurabbu Mansur ise mesajında, Sisi'nin, Arap milletlerinin davasına destek vereceği ve iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çaba sarfedeceğine olan inancını dile getirdi.

Ürdün Kralı Abdullah da seçim sonuçlarının, Mısır halkının, ülkeyi kalkındırması, güvenliği sağlaması ve Mısır'ın lider rolünü geri kazandırması konusunda Sisi'ye güvendiğinin kanıtı olduğu yorumunu yaptı.

Fas Kralı 6. Muhammed'in mesajında da Sisi, Mısır halkından aldığı güven dolayısıyla tebrik edildi.

Filistin'deki Fetih Hareketi de Sisi'yi tebrik ederek, cumhurbaşkanını seçen Mısır halkının iradesine ve tercihlerine saygı duyduğunu açıkladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.