Sönmezateş, helikopterlere yakıt almak için her yolu denemiş

Sönmezateş, helikopterlere yakıt almak için her yolu denemiş

MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele saldırı düzenleyen darbeci askerlerin başında bulunan tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in, o gece yakıtları bitince Bodrum'daki Imsık hava meydanına inen helikopterlere...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele 15 Temmuz gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 47 sanık hakkında hazırlanan iddianamede çarpıcı ayrıntılar yer aldı. Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ve Fethullah Gülen'in ilk sırada yer aldığı sanıkların her biri için 6 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen iddianamede, o gece Bodrum İlçesi Imsık mevkiinde bulunan Kara Havacılık eğitim Tatbikat Merkez Komutanlığı'nda yaşananlara da yer verildi. İddianameye göre Imsık'ta yaşananlar şöyle gelişti:

"O gece Cougar tipi iki helikopterden birinin ikinci pilotu olan Yarbay Yücel Ekizoğlu, aynı zamanda devre arkadaşı olan Bodrum Imsık'taki Kara Havacılık Eğitim Tatbikat Merkezi Komutanı Yarbay Fethi Şahbaz ile bağlantı kurarak, yakıt almak üzere geldiklerini bildirdi. Ülke çapında yaşanan olaylardan haberdar olan Yarbay Şahbaz, Yücel Ekizoğlu ile aynı yerde görev yapan ve ortak arkadaşları olan Yarbay Bahattin Akgül'ü aradı. Bahattin Akgül, durumun çok ciddi olduğunu, gelen helikopterlere kesinlikle yakıt verilmemesi, hatta alıkonulması gerektiğini belirtti. Bunun üzerine Yarbay Fethi Şahbaz, zaman kazanmak amacıyla Yücel Ekizoğlu'nu arayıp, ikmal tankerlerinden birinin arızalı olduğunu belirtti. Yaklaşık 20 dakika kadar sonra birinin pilotları Murat Dağlı ve Yücel Ekizoğlu, diğerinin Zeki Göçmen ve Haydar Murat Özden olan Cougar tipi iki helikopter birbiri ardına Imsık meydanına indi. Pilotlardan Zeki Göçmen acil yakıt ikmali yapmaları gerektiğini söylerken, Fethi Şahbaz ise biraz dinlenmeleri için helikopterlerin birinci pilotlarını odasına davet etti. Kendilerine yaptıkları işin yanlış olduğunu, yakıt ikmali yapıp kalkmaları halinde F16 uçaklarınca düşürebileceklerini söyleyerek vazgeçirmeye çalışan Şahbaz, sonra odadan çıkarak helikopterlerin ikinci pilotları olan Yücel Ekizoğlu ile Haydar Murat Özden'i diğerlerinden ayırıp, birlik içerisinde saklanmalarını sağladı.

Odasına döndüğü sırada Türk Silahlı Kuvvetleri'nden atılan tuğgeneral rütbesindeki Gökhan Şahin Sönmezateş de yanına geldi. Odadaki birinci pilotların havalanılması halinde F16 uçaklarının kendilerini vurabileceklerini söylemesi üzerine ise Gökhan Şahin Sönmezateş, tüm hava üslerinin kendilerinin yanında olduğunu belirterek, böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirtti. Bir helikopterin daha meydana geleceğini bildirerek, Şahbaz'dan koordinatları vermesini istedi. Fethi Şahbaz, yanlış koordinat vererek üçüncü helikopterin gelişini engellemeye çalıştıysa da bir süre sonra doğru koordinatı vermek zorunda kaldı.

ÇEVRE EMNİYETİNİ ALMA TALİMATI

Hava meydanında karşılaştığı bu tablo karşısında Gökhan Şahin Sönmezateş'in, başında bulunduğu ekibe helikopterlerin çevre emniyetinin alınması, bölgeye gelebilecek Jandarma ve polisle çatışmaya hazır olunması talimatını verdiği de ortaya çıktı. Sönmezateş'in bu sözlerinin Kara Havacılık Eğitim Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda ikmal subayı olarak görev yapan Süleyman Ceylan'ın da duyduğu belirtildi. Acil olarak helikopterlere yakıt ikmali yaptırmaya çalışan Sönmezateş'e Yarbay Fethi Şahbaz, tanker şoförünün izinsiz olarak garnizon dışına çıkması nedeniyle yakıt veremeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Gökhan Şahin Sönmezateş, tankeri kendisinin çıkartabileceğini belirtti. İki tankerin bulunduğu garaja gitti. Burada, helikoptere yakıt ikmali yapılmaması amacıyla, birlikte görevli askeri personel tarafından, iki tankerden birisinin hava kompresörünün söküldüğünü, lastiğinin indirildiğini ve kriko ile kaldırıldığını, diğer tankerin ise mazot borularının söküldüğünü gördü. Gökhan Şahin Sönmezateş bu halde bile yakıt ikmali yapmak istediyse de, personelin ve yanındakilerin yakıtın alev alabileceğinin söylenilmesi üzerine vazgeçti.

ÜÇÜNCÜ HELİKOPTER GELDİ

Bodrum'da bu olaylar yaşanırken, Marmaris ilçesinde çatışmaya giren ve Dalaman'da yakıt ikmali yapan Sikorsky tipi helikopter, hasarlı ve içerisindeki, makineli tüfeği kullanan Yüzbaşı Haldun Gülmez göğsünden vurulmuş halde yaralı yatarken aceleyle meydana indi. Cougar tipi helikopterlere yakıt ikmali yapma imkanının bulunmadığının anlaşılması üzerine, Sönmezateş ve yanındaki darbeci askerler askeri malzeme ve mühimmatları bu iki helikopterden Sikorsky tipi helikoptere taşıdı. Sönmezateş ve beraberindekiler bir süre Imsık meydanında saklanan ikinci pilotlar Yücel Ekizoğlu ve Haydar Murat Özden'e de ulaşmaya çalıştıysa da sonuç alamadı. Sönmezateş ve beraberindekiler Sikorsky tipi helikoptere binerek İzmir'e gitmek üzere havalanırken, Imsık'ta kalan Yücel Ekizoğlu ve Haydar Murat Özden ise birliğe gelen jandarma görevlilerine teslim oldu.

DHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.