Son yağış İstanbul'a 10 günlük su getirdi

Son yağış İstanbul'a 10 günlük su getirdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, İstanbul'da metrekareye dünden bu yana 25 kilogram yağış düştüğünü belirterek "Bu, İstanbul'un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (SESRIC) organizasyonuyla toplanan "Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı"nın açılışının ardından AA muhabirinin, İstanbul'un su durumuna ilişkin sorularını cevapladı.

İstanbul'un dünden beri yağış aldığını belirten Kınacı, meteorolojiden aldığı bilgiye göre, kentte metrekareye 25 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

Yağmurla İstanbul'un 10 günlük su ihtiyacının karşılanabileceğini ifade eden Kınacı, "25 kilogram, en azından belli seviyede su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Ama bu ne kadar olur? Bir ay, iki ay değil, İstanbul'un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar" diye konuştu.

"Su tasarrufu önemli"

Kınacı, İstanbul'un Anadolu yakasında su konusunda sıkıntı olmadığını vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Şu anda Melen'den su getiriliyor. Melen'den bir hat daha yapılıyor. Bu çalışma, en geç haziran ayında tamamlanmış olacak. Bu nedenle Anadolu yakasında bir problem yok. Anadolu yakasından, Boğaz'ın altından boruyla Avrupa yakasına su veriliyor. Avrupa yakasında Kağıthane'deki arıtma tesisine kadar su geliyor. Bu nedenle Kağıthane Arıtma Tesisi'nin beslediği alana kadar olan kısımda da bir problem yok. Ancak daha batıda olan bölgelerde bir sıkıntı olması ihtimaline karşı, Avrupa yakasında yeni kuyular açılması planlandı. Bu çalışmalar da mart ayı içinde başlayacak."

Türkiye'de kayıp ve kaçak su oranının yüzde 50 olduğunu dile getiren Kınacı, bu oranın yüzde 10'a düşmesi durumunda ek su ihtiyacına gerek olmayacağını kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.