Son teknoloji otomobiller Allah'ın sanatından ilham alıyor

Son teknoloji otomobiller Allah'ın sanatından ilham alıyor

Koreli bilim adamlarının uzun zamandır çaresini aradığı soruna çözüm bulmak için Allah'ın sanatından ilham aldı

Koreli bilim adamlarının, hidrojenli araçlarda yüksek enerji tüketimini önlemek amacıyla kaktüs bitkilerinin yaratılışındaki muhteşem sanaıtı örnek alarak geliştirdiği zarla, yüksek yakıt performansı sağlanması hedefleniyor.

Koreli bilim adamlarının, "asrın aracı" olarak bilinen hidrojenli araçlarda yüksek enerji tüketimini önlemek amacıyla kaktüsleri örnek alarak geliştirdikleri zarla, düşük enerjiyle yüksek yakıt performansı sağlanması hedefleniyor.

Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği Başkanı Müge Kanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hidrojenli araçların geleceğin araçları olduğunu söyledi.

Hidrojen arabaları mümkün kılan şeyin, hidrojeni elektriğe dönüştüren yakıt hücreleri (fuel cell) olduğunu anlatan Kanay, benzin yerine hidrojenle çalışmasından dolayı bu araçların havayı kirletmediğina dikkati çekti.

Kanay, hidrojenli arabalarda, elektrikli araçlarda olduğu gibi yakıt hücrelerinin, hidrojen ve oksijen gibi basit gazları karıştırarak enerji ürettiğini ifade ederek, "Fakat, performansı devam ettirmek için, proton değişimli membran yakıt hücrelerinin sürekli olarak hidratlı (su ile birleşmiş halde) kalması gerekir. Bu ihtiyacı karşılamak için arabalarda bir radyatör, su deposu ve nemlendirici bulunur. Bunların her biri çok ciddi bir yer işgal etmesinin yanı sıra çok fazla da enerji tüketir." dedi.

kaktus-hidrojen.jpg

"Kızgın güneşin altındaki kaktüs çare oldu"

Bu sorunu çözmek isteyen bilim adamlarının, çözümü kızgın güneşin altındaki kurak koşullarda bile su depolayabilen kaktüsleri incelemekte bulduğunu aktaran Kanay, şöyle devam etti:

"Bu araçlarda yakıt şu anda en büyük dezavantajlardan birisi olarak görülüyor. Çünkü hidrojen, elde edilmesi pek kolay olmayan bir madde. Güney Kore'deki CSIRO ve Hanyang üniversitelerinden bilim adamları, 10 yılı aşkın süredir yürüttükleri çalışmanın sonucunda kaktüsleri taklit ederek özel bir zar geliştirdi. Kaktüs bitkisinin üzerindeki 'stoma' gözenekleri denilen küçük çatlaklar bulunur. Bu çatlaklar, gece hava soğuk ve nemli olduğunda açılır ve gündüz sıcak ve kurak olduğunda ise kapanır. Bu sayede, kaktüsler suyu içeride tutarlar. Kaktüslerin yaratılışından ilham alınarak geliştirilen bun yeni zar türü, arabalarda yakıt hücrelerinin performansını arttırıyor."

AA, RisaleHaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.