Son 10 yılın en yıkıcı insanlık felaketi

Son 10 yılın en yıkıcı insanlık felaketi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de son 10 yılın en yıkıcı insanlık felaketinin yaşandığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de son 10 yılın en yıkıcı insanlık felaketinin yaşandığını söyledi.

Davutoğlu, Ürdün'de düzenlenen Suriye’ye Komşu Ülkeler 3. Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin arttığına işaret ederek, "Türkiye'deki kamplarda 3 bin 700 bebek doğdu" dedi.

Sığınmacı akınının sürdüğünü vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ülke (Suriye) içine yardım girmesine izin verilmelidir. BM ve organları Suriye içinde kamp kurmalı ki sığınmacı akını kontrol altına alınsın. Bunun önündeki en büyük engel Suriye rejimi ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) da bunun için Suriye rejiminin merhametini beklememeli."

 "3 hayal kırıklığı"

Suriye'deki krize çözüm bulunması için yürütülen uluslararası girişimlerde başarı sağlanamadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim 3 hayal kırıklığımız oldu. İlki Cenevre-2 toplantısındaki başarısızlıktı, artık ümidimiz yok ve gelecekte siyasi çözüm de yok. İkinci olarak, BMGK'nın 2139 sayılı rezulasyonuna göre, ülkeye yardım girmesi sağlanmalı. Ancak Suriye, Türkiye tarafında sadece bir kapıyı açık bıraktı ve günlük sadece 78 aracın geçmesine izin verdi. Bu kararın uygulamaya konulması lazım. Üçüncü hayal kırıklığımız ise Kuveyt'te yapılan 'Bağışçı Konferansı'na dair. Kuveyt'te Aralık ayında alınan bölgesel sorumluluk programı uygulanamadı. Türkiye, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyon dolar yardım yapıyor, uluslararası kamuoyu ise sadece 115 milyon dolar yardım yapıyor."

Uluslararası kamuoyunu Suriye'ye yeterince ilgi göstermemekle eleştiren Davutoğlu, "Uluslararası kamuoyu Suriye'den ziyade Ukrayna'ya ilgi gösteriyor. Ukrayna ve diğer krizler de elbette önemlidir ancak bu Suriye krizini gölgelemek anlamına gelmemelidir" diye konuştu.

 "Varil bombalı saldırıları durdurun" çağrısı

Davutoğlu, Suriye'de kullanılan kitle imha silahlarına da değinerek, varil bombalı saldırıların durdurulması çağrısı yaptı.

Suriye'de yapılacak devlet başkanlığı seçimine de değinen Davutoğlu, "3 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek, 6 milyon da Suriye içinde yer değiştirmek zorunda kalıyorsa, bu nasıl bir seçim olacak, yaklaşık 10 milyon kişi oy kullanamayacak. Bu nasıl bir seçim?" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.