Son 10 yılda tarımda ölümlü kaza olayları arttı

Son 10 yılda tarımda ölümlü kaza olayları arttı

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, Türkiye’de ölüm, yaralanma ve kötü sağlık şartları nedeniyle tarım, inşaat ve madenciliğin tehlikeli üç iş kolundan biri o

Mehmet Kuru'nun haberi:
 
Şimşek, tarım sektöründe çalışanların büyük bölümünün kayıtsız olduğunu, son 10 yılda bu sektörde ölümlü kaza olaylarının ciddi oranda arttığını kaydetti.
 
Basın İlan Kurumu (BİK) Eskişehir Şube Müdürlüğü tarafından, basın mensuplarına "Tarım ve Sağlık" konulu toplantı düzenlendi. Bir otelde düzenlenen toplantıya, BİK Eskişehir Şube Müdürü Celal Güneş, Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Murat Korkmaz da katıldı. Programda konuşan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, halk sağlığında vatandaşların bilinçlenmesi için medyanın önemine değindi, tarım işçileriyle ilgili sıkça haberlerin yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de 4 kişiden birinin tarımda istihdam edildiğinin altını çizen Prof. Şimşek, “Tarım olmazsa aç kalırız. Sağlıklı tarım olmazsa hastalıklarla başa çıkamayız. Sağlık içinde, düzenli, ve güvenli tarım gerek.” dedi.
 
“SON 10 YILDA TARIMDA ÖLÜMLÜ KAZA OLAYLARI ARTTI”
 
Dünya’da işgücünün yarısının yani 1,5 milyar kişinin tarımda istihdam edildiğini dikkat çeken Prof. Şimşek, Türkiye’de ise yüzde 40 civarında mevsimlik tarım işçisi olduğunu, bunların da yüzde 39’unun Güneydoğu'da olduğunu kaydetti. Türkiye’de ölüm, yaralanma ve kötü sağlık şartları nedeniyle tarım, inşaat ve madenciliğin tehlikeli üç iş kolundan biri olduğunu aktaran Prof. Şimşek, “Son 10 yılda diğer sektörlerde kaza ve ölüm olayları azalırken tarım sektöründe ise ölümlü kaza olayları arttı. Her yıl milyonlarca ciddi tarım kazası olmakta.” diye konuştu.
 
“TÜRKİYE’DE TARIMDA ÇALIŞANLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KAYITSIZ”
 
Türkiye’de tarım sektöründe çalışanların büyük bir bölümünün kayıtsız olduğunu vurgulayan Şimşek, bu sektörde çalışanların yarısının 18 yaşın altında, yüzde 85’inin eğitimi düşük olduğunu anlattı. Tarımda iş sağlığı ve güvenliğinin olmadığını dile getiren Şimşek, şöyle dedi: “Çalışma alanlarında temiz içme suyuna erişim yüzde 33 oranında. Mevsimlik işçilerde çocuklar ve kadınlar en çok tehlike altında olanlar. Anne, çocuk ölümü ve hastalık oranı mevsimlik işçilerde normal tarım işçilerinden göre daha fazla.” Şimşek, iyi, güzel ve sağlıklı yaşamak isteniyorsa tarımcıya ve tarıma önem verilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.