Somondan rekor geldi

Somondan rekor geldi

Norveç somon ihracatında rekor kırdı. 2014 yılında tarihinin en yüksek ihracat rakamlarını yakalayan Norveç somonu, yılı 999 bin ton ihracatla kapadı.

Avrupa Bölgesi, ABD ve Asya pazarlarından olan talep artışı ihracat rakamlarını yukarı çekerken, Türkiye’ye olan ihracat ise yüzde 32 oranında arttı.
 
Dünyada 143 ülkeye deniz ürünleri ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Norveç Deniz Ürünleri Konseyi CEO’su Terje E. Martinussen, Türkiye pazarının stratejik öneme sahip olduğunu açıkladı. Martinussen, Türkiye’ye 2014 yılında yapılan tüm Norveç deniz ürünleri ihracatının yüzde 24 arttığını söyledi. Martinussen, bu rakamın 2013 yılına kıyasla ihracatın yüzde 7 artış gösterdiğini belirtti. Norveç deniz ürünlerine Türkiye’deki ilginin her geçen gün arttığına dikkat çeken Martinussen, somon ihracatının yanı sıra uskumru ihracatının da arttığını ve artış oranının 2014’te yüzde 20’ye ulaştığını ifade etti. 

Dünyada somon ihracatında Polonya ve Fransa dikkat çekiyor
Norveç’in büyük pazarlarından Rusya’nın ambargosuna rağmen bir önceki yıla oranla somon ihracatını toplamda yüzde 4 artıran Norveç, ağırlığını Avrupa Birliği ülkelerine verdi. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi CEO’su Terje E. Martinussen, Polonya ve Fransa’nın somon ihracatında Norveç’in en büyük iki pazarı olarak öne çıktığını söyledi. Martinussen sözlerine şöyle devam etti: “ABD pazarında yaşanan artış yüzde 47 oranında olurken, Asya pazarına ihracat ise yüzde 11 yükseldi. Bu artışta Japon ve Çin pazarlarında talebin artması etkili oldu.”

Norveç deniz ürünleri Türkiye’de son 4 yılda yüzde 80 büyüdü
Protein deposu olarak adlandırılan ve zengin Omega3 içeriği ile Norveç somonu son 10 yılda 5 kat artan ihracat hacmi ile dikkat çekiyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin balık pazarını incelemek üzere İstanbul’a gelen Norveç Ticaret, Sanayi ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan ve Norveç Deniz Ürünleri Konseyi yetkilileri, 2010-2014 yılları arasında Norveç ve Türkiye arasındaki deniz ürünleri ticaret hacminin yüzde 80 oranında arttığına dikkat çekerek, Türk tüketicileri, sağlıklı, lezzetli, besleyici ve gerçek Norveç somonu ve uskumrusu başta olmak üzere damak zevklerine uygun ringa ve morina balığı gibi birçok yeni türle buluşturmak istediklerini dile getirmişlerdi. 

Yeni şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.