Somali’nin yetimleri Hafızlık yolunda

Somali’nin yetimleri Hafızlık yolunda

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Somali’nin başkenti Mogadişu’da geçtiğimiz yıl açtığı Anadolu Eğitim Merkezi’nde öğrenim gören yetim çocuklar, hem hafızlık yapıyor, hem de matematik, fen, sosyal bilgiler gibi derslerle geleceğe hazırlanıyor.

Onlarca yıl iç savaş ve açlık yarasıyla boğuşan Somali’de son iki buçuk yılda Türkiye öncülüğünde yaşanan değişim hamleleriyle Somali halkı yeniden kendine gelirken, eğitim faaliyetleri de yeniden rayına oturuyor. Eğitim Bakanlığı’na ait bir okulun olmadığı ülkede bütün okullar ücretli olarak eğitim verirken, Türkiye merkezli hayır kurumlarının açtığı okullara halk büyük rağbet gösteriyor. Fakir halkın eğitimden yıllarca uzak kaldığı ülkede, son iki buçuk yılda açılan okullar, açlık felaketinden yeni kurtulan ülke için eğitim alanında  cansuyu oluyor.

İHH’NIN 2 OKULUNDA  270 ÖĞRENCİ

Çocuk hafızlarıyla ünlü Somali’de İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 2013 yılında yetimhane ve okul kompleksi olarak hizmete soktuğu Anadolu Eğitim Merkezi’nde (Anatolia Educational Center) eğitim gören Somalili çocuklar, hem Kur’an-ı Kerim öğrenip, hafızlık yapıyorlar, hem de matematik, fen ve sosyal bilgiler gibi dersler öğreniyorlar.

İHH’nın ülkede bulunan iki okulunda toplamda 270 öğrenci bulunurken, eğitime başlayalı yaklaşık 1 sene olan 155’i yatılı 200 öğrencinin eğitim gördüğü Anadolu Eğitim Merkezi, ülkenin en seçkin ilk ve orta dereceli eğitim merkezi olarak gösteriliyor. Yaşları 5 ilâ 18 arasında değişen öğrenciler, burada hem hafızlık eğitimi alıyorlar, hem de günümüz eğitimlerini sürdürüyorlar. Okulda İngilizce dersinin yanısıra Türkçe dersleri de veriliyor. Akit’e konuşan Anadolu Eğitim Merkezi’nin Somalili Müdürü Abdülkadir Hirabe, “Buradaki 200 öğrencimizin en iyi şekilde eğitim almaları için elimizden geleni yapıyoruz. Şu an ülkemizde en iyi eğitimi veren kurumlardan birisiyiz.  Tabii bunda okulu kuran İHH’nın payı büyük. Çünkü okulun hiçbir eksiği yok. Yetimhane ve eğitim tesisi olarak faaliyet gösteren okulumuzda 155 öğrenci yatılı olarak burada kalıyorlar. 70 personelimiz, çocukların yemeklerinden temizlik ve eğitim ihtiyaçlarına kadar, kendilerini rahat ve güvende hissetmeleri için çalışıyor” dedi.

6 YAŞINDA, 6 AYDA 6 CÜZ EZBERLEDİ

Babasını henüz doğmadan kaybeden, 6 yaşındaki Ali Abdullah Aluş, Anadolu Eğitim Merkezi’ndeki öğrencilerden biri. Yaklaşık 6 ay önce hafızlık eğitimine başlayan Ali Abdullah Aluş, önce Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrendi, sonra da hafızlık eğitimine başladı. Aluş’un hafızlık eğitmeni Muhammed Hüseyin Muhammed, “Buradaki çocuklarımızın çoğunun yaşlarının küçük olması sebebiyle önce Kur’an-ı Kerim’i öğretiyoruz. Ardından da hafızlık eğitimine başlatıyoruz. Çocuklarımız, başlangıçta Kur’an-ı Kerim’i yavaş hıfzetseler de, daha sonra hızlanıyorlar. Aynı zamanda fıkıh ve tefsir eğitimi de alan çocuklarımız, Kur’an’ın anlamından da uzak bir hayat sürmüyorlar. Çünkü Kur’an-ı Kerim’in anlamını da kavramış oluyorlar” dedi.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.