Somali'deki Türk hastanesi umut oldu

Somali'deki Türk hastanesi umut oldu

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türkiye'nin desteğiyle inşa edilen Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi, basit hastalıkların bile ölümcül sonuçlar doğurduğu ülkede yoksul halkın umudu oldu.

Geçen Şubat ayında açılışı yapılan modern teknik ekipman ve donanıma sahip hastane, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle hastalarına cüzi bir miktar karşılığında sağlık hizmeti sunuyor. Birçok vatandaşın böbrek ve karaciğer rahatsızlığından tedavi gördüğü belirtilen kurumda, şiddet olayları nedeniyle yaralanan ve ameliyata alınmayı bekleyen birçok hasta da bulunuyor.

Çocuk Hastalıkları Polikliniğinde görevli Türk doktor Ali Göçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Açlık ve kuraklığın özellikle sağlık alanında büyük sıkıntılara yol açtığı Somali'ye ilk etapta ilaç yardımı yapan Türkiye'nin, sağlık hizmetlerindeki eksikliği gidermek amacıyla başkent Mogadişu'da inşa ettiği hastane, Somalili vatandaşların tüm alanlarda sağlık ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Böylece hastalar tedavi için yurt dışına çıkmak zorunda kalmayacak" diye konuştu.

Anestezi Uzmanı Kasım Curan ise tüm yaş gruplarının hastanedeki sağlık hizmetlerinden faydalandığını belirterek, "Özellikle çocuklara ve yaşlılara özel ihtimam gösteriliyor. Mogadişu'daki kamplarda yaşayan fakir ailelere özel bazı günlerde ücretsiz tedavi veriliyor" ifadesini kullandı.

Somalili Abdulkadir Ahmed (70) de, "Daha önce ülkedeki tıbbi imkansızlıklar nedeniyle az masraflı ve basit yöntemlerle tedavisi mümkün sıtma, tifo ve tüberküloz gibi hastalıklardan birçok kişi hayatını kaybediyordu" diye konuştu.

Tedavi olmak için yurt dışına çıkmak zorunda kalmadıklarını ifade eden Halime Abdi Hayri de iki yılı aşkın süredir devam eden böbrek ağrılarından hastanede ameliyat olarak kurtulduğunu söyledi.

Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, ülkenin tıpta uzmanlık eğitimi verebilecek kapasitede ilk sağlık kuruluşu olması nedeniyle Somali'nin yetişmiş uzman hekim ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayacağı belirtiliyor.
Kızılay başta olmak üzere İnsani Yardım Vakfı (İHH), Cansuyu, Kimse Yok Mu, Yardımeli, Hasene Derneği gibi Türk sivil toplum kuruluşları, Somali'nin içinde bulunduğu başta açlık ve sağlık sorunlarıyla mücadele etmek üzere bir çok alanda buraya yardım götürüyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.