'Somali'deki saldırı, İslam coğrafyasına yapılmıştır'

'Somali'deki saldırı, İslam coğrafyasına yapılmıştır'

Sosyolog Öz, "Somali'deki saldırı, İslam coğrafyası açısından yine ortak akla, birlik ruhuna yapılmış saldırıdır. Şapkası, terör örgütü şapkası da olsa, sömürgeci bir Batı ülkesi de olsa topyekun olarak İslam coğrafyasına yapılmıştır." dedi.

Sosyolog İsmail Öz, Somali'deki terör saldırılarının İslam coğrafyasındaki ortak akla ve birlik ruhuna yapıldığını belirterek, "Bunun şapkası, terör örgütü şapkası da olsa, bunun şapkası sömürgeci bir Batı ülkesi de olsa topyekun olarak İslam coğrafyasına yapılmıştır. İslam coğrafyası olayları böyle okuyamadığı zaman en büyük yanlışı yapar, gücünü kaybeder." dedi.

Öz, Somali'nin başkenti Mogadişu'da 14 Ekim Cumartesi düzenlenen ve 300'den fazla kişinin ölümüne yol açan terör saldırısına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğu ile batı arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlendiği bir dönemden geçtiklerini, şiddet içeren tablonun ilerleyen dönem dünyada yeni dengeleri ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Batı'nın gücünü kaybetmeye başladığı bir zeminde Doğu'nun kendine gelme sürecinin çok ciddi değişimlere yol açacağına dikkati çeken Öz, "Burada özellikle İslam coğrafyasında büyük bir şiddet yürütülüyor. Buradan bakınca aslında geleceğe dönük olarak bu bölge insanın ayağa kalkma çabası açısından okuyacağımız şeyler var. Fakat hala İslam coğrafyası içinde, siyaset noktasında ortak akıl oluşturulamamasını da görüyoruz." diye konuştu.

"Bazılarının ölümü, onlar için o kadar da önemli değildir"

Doğu'nun istikrarı sağlaması halinde krizi fırsata çevirebileceğini ifade eden Öz, Batı'nın bunu engellemek için bir çaba içinde olduğunu söyledi.

Somali'deki terör saldırılarının da bununla ilişkili olduğunu savunan Öz, şöyle devam etti:

"Edward Said'in ifadelerinden de söyleyeceğimiz gibi, 'Bazılarının ölümü, onlar için o kadar da önemli değildir.' Çünkü enerjisini sömürdüğü, insan olma vasfını layık görmedikleri birisinin ölümü Batı için önemli değil. Tarihsel refleks bugün hala devam ediyor. Bugün Avrupa'nın başkentinde birkaç insan ölüyor. Elbette ki buna da gönlümüz razı olmaz. Böyle bir şeyi tasvip etmek için söylemiyorum ama bunu Batı'nın çifte standartını vurgulamak için söylemek gerekiyor. Kendilerinden birkaç insan hayatını kaybettiğinde acı, bir tarafta 300 insan hayatını kaybettiğinde ise kör bir Batı. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu yüzden Batı, dünyanın herhangi bir noktasındaki acıyı kendi acısı gibi görüp, hissedemediği bir tabloda, dünya üzerinde bir huzuru beklemek doğru değil. Bu, eninde sonunda, bir bumerang etkisiyle kendi ayaklarına sarılacaktır. Bu körlüğü, Batı'nın mutlaka görmesi lazım. Bu körlükten kurtulması lazım. Biz Somali'de yaşanan bir acı üstünden bir kez daha görüyoruz ki, Batı buraya kördür, sağırdır. "

Sosyolog Öz, Türkiye'nin Somali'ye yardım için uçak göndermesi ve yaralıları burada tedavi ettirmesinin, Batı'nın Afrika'ya baktığı gibi bakmadığını göstermesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Afrika'nın ortak kazanımlarla birlikte büyümesinin Türkiye için de çok önemli olduğunun altını çizen Öz, klasik sömürge mantığının bitmeye başladığı Afrika coğrafyasında Türkiye'nin de bir şeyleri başarması gerektiğini belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.