Somalı işçilere ‘kıdem tazminatı’ müjdesi

Somalı işçilere ‘kıdem tazminatı’ müjdesi

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma AŞ'ye ait kapanmış olan maden ocağında işten çıkarılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatlarının, 4 Haziran itibariyle TMSF tarafından ödenmeye başlanacağını açıkladı.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından kapanan şirketten çıkarılan 2 bin 831 işçi kıdem tazminatları ödenmeye başlıyor. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, konuyla ilgili olarak maden işçilerine Twitter’dan müjdeli haberi verdi. Bektaş, “Nihayet oldu. Soma'da işçilerin kıdem tazminatı ödemeleri yarın itibariyla TMSF tarafından başlatılıyor. Emeği geçen sayın vekillerimize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı paketine eklenen madde ile Soma A.Ş.’ye ait kapanmış olan maden ocağında işten çıkarılan 2 bin 831 işçinin kıdem tazminatları ve diğer tazminat alacaklarını almaları yönündeki düzenleme, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin oyları ile kabul edilmişti. Yapılan düzenlemede şu ifadelere yer verilmişti:
"5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında rödövans sözleşmeleri çerçevesinde yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ve ortaklarına ait malların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el koyma veya takip yoluyla satışından elde edilen gelirler, öncelikle bu sözleşmeler kapsamında söz konusu şirketlerde çalışmış olan işçilerden, iş sözleşmeleri kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona ermiş olanların kıdem ve ihbar tazminatları ile izin, fazla çalışma ve diğer ücret alacaklarının ödenmesinde kullanılır. Bu ödemeler Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından ilgililerin hesaplarına yatırılmak suretiyle gerçekleştirilir. Ödemeye esas bilgi ve belgeler, işçinin son çalıştığı işvereni tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna teslim edilir." 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.