Soma'da ölüm aylığı ödemeleri bugün başladı

Soma'da ölüm aylığı ödemeleri bugün başladı

SGK Başkanı İlhan, ''Soma'da maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı bağlama işlemlerini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Bugün itibariyle bankalardan aylıklarını alabilecek

Zeynep Akyıl'ın haberi:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Soma'daki maden faciasından hayatını kaybeden işçiler ile yer altında çalışan işçilere yönelik yapılan düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Soma'da maden faciasında 301 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, ailelere hem ölüm aylığı hem de ölüm geliri bağlama işlemlerini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini anlatan İlhan, bugün itibariyle bankalardan aylıkların alınabileceğini, aylık ve gelirlerin ödemelerinin 17-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleşeceğini bildirdi.

Aylık bağlanamayan 67 kişiye yönelik düzenleme yapılıyor

Ancak çeşitli nedenlerden dolayı aylık bağlanamayan 67 kişi bulunduğuna dikkati çeken İlhan, buna yönelik de bir düzenleme yaptıklarını söyledi. SGK Başkanı İlhan, şöyle devam etti:

''Orada  67 kişi var, onların prim ödeme gün sayısı eksik ya da emekliliğe ilişkin 5 yıllık süre şartını tutturamayanlar var, bekar olup anne babasına aylık bağlanacak olanlar var ama orada da bir muhtaçlık şartı var, bu şartı taşıyamayanlar var 67 kişinin içinde. Ya da daha önce BAĞ-KUR hizmeti var ama ondan dolayı bize prim borcu bulunuyor, bu sebeple aylık bağlanamayan kişiler var. Bu 67 kişiye ilişkin bir düzenlememiz var. 900 gün prim ödeme şartının, kaldırılması, 5 yıl sigortalı olma şartının kaldırılması, anne babaya aylık bağlanabilmesi için muhtaç olma şartının kaldırılması ve SGK'ya olan her türlü borçlarının telkinine ilişkin bir düzenleme var. Dolayısıyla düzenleme yasalaştıktan sonra  67 kişiye de aylık bağlanabilecek. Anne babaya aylık bağlanması durumunda muhtaçlık şartı aranıyordu, o şartı tutturamayanlar vardı, o çözülmüş olacak.''

Bunun dışında madende çalışanlara yönelik 2 düzenleme oluğunu hatırlatan İlhan, ''bunlardan bir tanesi emeklilik yaşı 55 idi onun 50'ye çekilmesi konusu var. Bu sayın Başbakanımızın talimatıyla sonradan eklediğimiz bir madde. Yine bir diğer madde de izin günleri tatil günleriyle ilgili. Maden işçilerinin, yıpranma hakları var ama tatil günleri, yer üstünde çalışılmış günler olarak sayıldığından yıpranmalarına dahil edilmiyordu. Bu yapılan değişiklikle bütün izinde geçirdikleri süreler ya da resmi tatillerde geçirilen süreler de yer altında çalışmış gibi sayılacak. Yine emeklilik yaşlarının 50'den de daha aşağıya çekilme şansı olacak'' şeklinde konuştu,

'Soma maddelerine eklemeler yapıldı' eleştirileri

Torba tasarıya  ilişkin, ''Soma'ya ait bir paket olacaktı ama başka maddeler de eklendi'' şeklinde bazı eleştirilerin olduğunu belirten İlhan, kendilerinin bu maddeler üzerinde çok uzun zamandır çalıştıklarını, yerel seçimlerden önce Meclis'e sevkedilmesinin planlandığını ancak bazı maddeler üzerinde detaylı çalışmalar devam ettiği için seçim sonrasına bırakıldığını kaydetti.

Soma'da acı maden faciasının yaşanması üzerine de   Soma ile ilgili maddeleri de hızlı bir şekilde çalışıp, ekleme yaptıklarını anlatan İlhan, ''yoksaSoma maddelerine başka maddeleri eklemedik'' ifadesini kullandı.

Bir grup işçi eylem yaptı

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'ye ait Atabacası, Işıklar ve maden faciasının meydana geldiği Eynez ocaklarında çalışan ve maaşlarının zamanında ödenmediğini öne süren bir grup işçi, eylem yaptı.

Cengiz Topel Meydanı'ndaki kaymakamlık binası önünde bir araya gelen grup adına açıklama yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Ege Bölgesi 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül, 13 Mayıs'ta Soma'da yaşanan faciada 301 madencinin yaşamını yitirdiğini, 432 çocuğun yetim kaldığını anımsattı.

Hükümetin olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve sağ kurtulanların mağdur edilmeyeceğini söylediğini ancak verilen sözlerin tutulmadığını savunan Bülbül, "Şimdi soruyoruz, maaşlarımızı nerede? Biz sadaka istemiyoruz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz en kısa sürede iş yerlerimizde güvenli çalışma ortamının sağlanmasını istiyoruz" dedi.

Açıklamanın ardından Beşyol Kavşağı'na yürüyen grup, Madenci Heykeli'nin önünde bir süre slogan attı. Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü binasına yürüyen gruptakiler, slogan atarak maaşlarının bir an evvel yatırılmasını talep etti.

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, dün Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin işlettiği ve maden faciasının ardından üretim faaliyetleri durdurulan 3 ocakta çalışan 5 bin civarında işçiye bugünden itibaren maaşlarının ödenebileceğini söylemişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.