Soma'da konutlar termal suyla ısınacak

Soma'da konutlar termal suyla ısınacak

Manisa'nın Soma ilçesinde kurulan Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı.

Türkiye'nin termik santralden çıkan buhar ve sıcak suyla ilk konut ısıtma projesini başlattıklarını belirten Yıldız, bunu 14 termik santralin bulunduğu bölgelerde de uygulamak istediklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde kurulan Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine; Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Bahadır Tunaboylu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreninde konuşan Bakan Yıldız, Türkiye'nin termik santralden çıkan buhar ve sıcak suyla ilk konut ısıtma projesini başlattıklarını belirterek, bunu 14 termik santralin bulunduğu bölgelerde de uygulamak istediklerini söyledi.

MANİSA'YA 9 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Manisa'ya AK Parti hükümetleri döneminde 9 milyar liralık yatırım yaptıklarını açıklayan Bakan Yıldız, bunun yarım milyar liradan fazlasının enerji sektörüyle alakalı olduğunu belirtti. Yıldırım, Manisa ve Soma'nın rüzgar ve termik santralleriyle harcadığından daha fazla enerji üretebilen şehirlerden olduğunu bildirdi. Bölgede bulunan SEAŞ Termik Santrali'nin 1 megavat güçle ülkenin en önemli santralleri arasında yer aldığını belirten Yıldız, bu santralden çıkan buharın ve sıcak suyun değerlendirilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerden akademisyenlerin işbirliği yaparak örnek bir modeli hayata geçirdiklerini ifade etti.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Madencilerimizin alınterini burada enerjiye dönüştürdükten sonra sıcak suyun, buharın değerlendirildiği, Soma halkının hizmetine sunulduğu önemli bir projeden bahsediyoruz. Türkiye'ye örnek olacak, öncülük eden bir işten bahsediyoruz. Türkiye'nin en yerli kaynağı, enerji tasarrufundan elde edeceği kaynaktır. Burada 15 milyar liralık tasarruf edebileceğimiz bir alan var. Hanımlar 4 milyar lira, sanayiciler 6,5 milyar lira, çocuklar 2 milyar lira, toplamda ölçülebilir yılda 15 milyar liralık tasarruf etme imkanımız var. Bu gördüğünüz tesis, en önemli tasarruf kalemlerinden bir tanesidir. Doğalgaz kullanımından daha temiz ve ucuz bir enerjiyi Soma Belediyemiz tüm sakinlerine götürecek. 8 bin konutun enerjisini buradan sağlayacağız."

İKİNCİ TERMİK SANTRAL KURULACAK

Soma'da kurulacak Kolin Termik Santrali'nin temel atma törenine de katılan Bakan Yıldız, amaçlarının Türkiye'nin enerjide ithalata olan bağlılığını azaltmak olduğunu, yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirme noktasında yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Yeni bir teknolojiyle 510 megavatlık güce sahip, Soma Kolin Termik Santrali'nin temelini attıklarını, 2017 yılında santral açıldığında hangi görevde olursa olsun açılışa gelmeyi dilediğini ifade eden Yıldız, Manisa ve Soma'nın enerji üretiminin yüzde 3,5-4'ünü karşıladığını ve rüzgâr ve termik santrallerle ülkenin yükünü çeker pozisyonda olduğunu dile getirdi. Butona basarak termik santralin temelini atan Bakan Yıldız, tören sonrası maden işçileriyle fotoğraf çektirdi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.