Soma'da 301 işçi hayatını kaybetti

Soma'da 301 işçi hayatını kaybetti

Soma'daki maden faciasında 485 işçinin kurtarıldığı, 301 işçinin de yaşamını yitirdiği açıklandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada madende hayatını kaybeden ve kurtarılan işçilerle ilgili bilgi verdi.

Madende yangının kontrol altına alındığıını belirten Yıldız, "Böylelikle 485 işçimiz kurtarılmış, 301 işçimiz hayatını kaybetmiş oldu" dedi.

Yıldız, "301 kardeşimizi burada kaybettik, bu çok ağır bir vaka" dedi

Bugüne kadar Soma'da maden faciasındaki acının siyaset üstü olduğunu söylediğini hatırlatan Yıldız, Soma'ya gelerek acılarını paylaşanlara teşekkür etti. Bugüne kadar sakinliklerini koruduklarını ve bütün ekipleriyle Soma'da bulunduklarını hatırlatan Yıldız, bütün eleştirileri sineye çektiklerini içlerindeki fırtınayı "sessizlik" olarak tercüme etmeye çalıştıklarını kaydetti.

Yılmaz Özdil'in sözleri

Konuşmasında, gazeteci-yazar Yılmaz Özdil'in katıldığı bir televizyon programında Soma'daki maden faciasıyla ilgili değerlendirmesine atıfta bulunan Bakan Yıldız, "Ama şu kısmına dayanamayacağım arkadaşlar. Bir adam kalkıyor diyor ki, 'bunlar müstahaktı'. Burada hayatını kaybeden işçilerimize yalnızca AK Parti mitingine gitmiş olmaktan dolayı, yalnızca başbakanımıza 'parti lideri' demiş olmaktan dolayı 'evet bunlar müstahaktır' diyor..  Buna tahammül etmemiz söz konusu olmaz. 77 milyonumuzun yaralı olduğunu söylemiştim, o rakamdan 1 tanesini çıkarın arkadaşlar. Demek ki bu kişi bu adam yaralı değilmiş. Bizim burada yoğunlaştığımız bir iş vardı, Bugün 2 işçimizin de  yerini tespit ettikten sora, bunu söylemek zorundayım. Şimdi çalışma arkadaşlarına sesleniyorum, benim ona söyleyecek hiçbir cümlem yok. Böyle bir insanla nasıl yan yana çalışılabilir ve bunu söyleyebilecek bir adamla nasıl herhangi bir fikir değerlendirilebilir. Biz basının özgür olmasını isteyen bir yapıdayız ama bu özgür olmak isteyen basına da bir istismar aracı olarak konulmuştur."

"Müstahaktır" demenin böyle bir ölümü eğer varsa kendi zihninde, kendi kalbinde makul hale getirmek olduğunu savunan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu acının içinde böyle bir cümle 77 milyon eksi 1 tarafından kabullenemez. Biz bütün acımızla beraber büyük bir ciddiyet içinde, yeni bir kaza olmasın, yeni bir sıkıntı olmasın düşüncesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ama böyle bir insafsızlığa, insansızlığa böyle bir kutsalsızlığa tahammül edemeyiz. 'Müstahaktır' kelimesinin bedeli ödenmek durumundadır. Ben bunu kendi adıma değil, hükümetimizin adına da değil, işçi kardeşlerimin adına söylüyorum."

Yıldız, sahada incelemelerde bulundu

Yıldız, yaşamını yitiren son 2 işçinin de cesetlerinin çıkarlamasıyla sonlandırılan arama kurtarma çalışmalarının ardından beraberinde yer alan kriz masası üyeleriyle maden sahasını dolaştı.

Sahada arama kurtarma ekipleri, işçi yakınları ve gazetecilere gıda hizmeti sunan başta Kızılay olmak üzere yardım kuruluşlarının stantlarını ziyaret eden Yıldız, buradaki ekiplere teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan'a bilgi verdi

Yıldız, incelemeleri sırasında kendisini cep telefonundan arayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da arama kurtarma çalımalarında gelinen son nokta hakkında bilgi sundu.

Kızılay'ın kurduğu açık mutfaktan çorba alarak gazetecilere ikram eden Yıldız, daha sonra kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü maden ağzına geçerek buradaki işçilere hem başsağlığı diledi hem de çalışmaları nedeniyle teşekkür etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.