Soma yetimlerine müjde! İnşaat başlıyor

Soma yetimlerine müjde! İnşaat başlıyor

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin aileleri için yapılacak konutların inşaatı başlıyor.

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçinin geride kalan ailelerini için iki ayrı konut projesinin müjdesini, o zaman başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. Toplam 602 konut, okul, cami, kültür alanlarından oluşacak olan ve birbirine yakın, orman vasfını yitirmiş iki arazi, bu kapsamdan çıkartıldı. Buralara projeye uygun imarın da verilmesinin ardından ruhsatı çıktı, inşaatın önümüzdeki günlerde başlayacağı açıklandı. 

Geçen 13 Mayıs'ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangında 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan facia sonrasında gerek devlet kurumları gerekse de özel sektör, yardım için harekete geçti. Yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının en büyük sorunlarından birinin konut olduğu ortaya çıktı. Madencilerin ya aileleriyle kalabalık evlerde yaşamak zorunda kaldıkları, ya da yüksek banka kredileriyle kendilerine daire satın aldıkları ve onun borcunu ödemekte zorlandıkları saptandı. 

BİR PLANLANDI, İKİ DAİRE OLDU

Facianın hemen ardından çok sayıda kurumdan, şirketlerden ve kişilerden para yardımları, banka hesaplarına yatırılmaya başlandı. Tüm bu paralar AFAD'nın hesaplarında toplandı. Bu paralarla madencilerin ailelerine konut yapılması planlandığı sırada, ilk olarak Doğuş Holding devreye girdi ve 301 konut yapıp dağıtmak için başvuruda bulundu. Bunun için Turgutalp Bölgesi'ndeki TOKİ konutlarının hemen yanındaki 40 dönümlük arazi tahsis edildi. İşçilerin acılı aileleri için ikinci konut projesini ise, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi gerçekleştirmek istedi. Organize Sanayi Odası'nın yaptıracağı 301 konut için ise, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Sosyal Tesisleri yanındaki 50 dönümlük arazi tahsis edildi. 

İMAR PLANI YENİDEN DÜZENLENDİ

Ancak her iki alanın da, imar planlarının olmaması, orman vasfını yitirmiş arazi durumunda bulunması nedeniyle önce arazilere tapu çıkartılıp, hazine adına tescil edildi. Bunun üzerine, Soma Belediyesi başta olmak üzere ilgili kuruluşların çalışmaları sonrasında bu arazilere, 9 ay sonra gerekli izinler çıktı. Arazilerden birisi için ruhsat tamamlandı ve inşaatı yapacak olan şirkete geçen hafta teslim edildi. Arazide yapılacak gerekli alt yapı çalışmalarından sonra da en kısa zamanda, inşaata başlanacağı bildirildi. Apartman bloklarının yanı sıra bu alanda okul, cami, kültür ve oyun alanlarının bulunacağı büyük bir sitenin inşe edileceği açıklandı. Benzer bir projenin ikinci dairelerin bulunduğu alanda da yapılacağı o inşaatı ise Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi adına TOKİ'nin yapacağı öğrenildi. 

ATÇI: BİR YIL İÇERİSİNDE TESLİM EDİLİR

Yaşadıkları üzücü olay sonrasında, vatandaşların birlik içerisinde hareket ettiğini, yurdun her noktasından kendilerine yardım geldiğini belirten ve milletvekilliği aday adaylığı için kısa bir süre önce görevinden istifa eden Kaymakam Bahattin Atçı şunları söyledi:

"Konut projelerini hayata geçirilmesi için büyük çaba gösterildi. Ancak belli prosüdürlerin yerine getirilmesi gerekiyordu. Bu süre içerisinde tüm bu aksaklıklar ve düzenlemeler yerine getirildi. Artık ruhsat alındı ve inşaat, hazırlıklar sonrasında başlayacak. İnşaat başladıktan sonra kısa sürede biteceğini tahmin ediyorum. Sanırım her iki inşaat da yaklaşık bir yıl içerisinde tamamlanır ve hak sahibi olan şehit işçilerimizin ailelerine teslim edilir. Onlar da daha iyi ortamlarda daha modern koşullarda yaşamlarını sürdürürler. Bu tür girişimler bizleri mutlu edilyor. Çünkü işçiler, en azından sahipsiz kalmadıklarını görüyorlar."

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.