Sokak hayvanlarının çoğalması kuduz tehlikesini artırıyor

Sokak hayvanlarının çoğalması kuduz tehlikesini artırıyor

İstanbul'da veterinerler, sokak hayvanlarının çoğalmasıyla kuduz tehlikesinin arttığını, kısırlaştırmanın bu sorunun çözümünde büyük rol oynayacağını belirtti

İstanbul'un Bahçelievler, Fatih ve Üsküdar ilçe belediyelerinde sağlık ve veterinerlik işleri müdürlüğü görevlerini yürüten veteriner hekimler, sahipsiz köpeklerin yol açabileceği tehlikeleri ve çözüm yollarını AA'ya değerlendirdi.

Bahçelievler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü veteriner hekim Tibet Bayhan, sahipsiz köpeklerin sürü halinde oluşturdukları tehlikeye dikkati çekti.

Belirli alanlarda besleme yapıldığı için sokak hayvanlarının bu noktalarda biriktiğini, bu köpeklerin "sürü psikolojisi" ile hareket ettikleri zaman "alfa" denilen "sürü lideri" tarafından yönlendirildiğini anlatan Bayhan, "Sürü lideri, yakınlarından geçen kendini koruyamayacak çocuk, kadın, masum insanlar başta olmak üzere herkese saldırıyor. Bu saldırı zaman zaman maalesef ölümler dahil birtakım kazalar, yaralanmalarla sonuçlanıyor. Dolayısıyla sokak hayvanlarıyla ilgili mümkün mertebe bu odak noktalarının oluşmaması lazım. Beslemelerin aynı noktada değil, farklı noktalarda zaman zaman yapılması lazım ki bu odaklar oluşmasın. Sürü psikolojisiyle oluşan saldırganlıklara insanlar maruz kalmasın." değerlendirmesinde bulundu.

"BARINAKLAR YASAKLI IRKLARLA DOLU"

"Elde edilmiş ırklar" diye bilinen pitbull, dogo argentino gibi köpeklerin bazı kişiler tarafından farklı amaçlarla kullanılmak üzere sahiplenildiğini ancak 14 Ocak 2022'den itibaren bu türlerin beslenmesi ve barındırılmasının, kayıt altına alınanlar dışında yasaklandığını hatırlatan Bayhan, "Yasaklandıktan sonra vatandaşlarımız elindeki bu tür yasaklı ırkları, cezai müeyyideye maruz kalmamak için sokaklara bıraktı. Şu anda bütün barınaklar maalesef bu yasak ırklarla dolu. Sahiplendirme yapamıyorsunuz, sokağa bırakamıyorsunuz. Barınaklarda bu anlamda faaliyetlerini dahi yapamaz hale gelecek kadar bu tür yasaklı ırklar yaşıyor." diye konuştu.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.