Soğuk hava meyve sebze fiyatlarını vurdu

Soğuk hava meyve sebze fiyatlarını vurdu

Birden bastıran ve vatandaşı habersiz yakalayan kara kış ilk olarak pazarda meyve sebze fiyatlarını vurdu.

Soğuk hava meyve sebze fiyatlarını vurduSoğuk hava meyve sebze fiyatlarını vurduSoğuk hava meyve sebze fiyatlarını vurdu

Ege Bölgesi'ndeki nehir taşkınları tarımı etkileyince pazarlardaki meyve, sebze ve balık fiyatları yükseldi. Ispanak, brokoli, kereviz gibi kış sebzelerinin fiyatları yüzde 50 ilâ yüzde 100 arttı.

Ege Bölgesi'ndeki yağmur, kar yağışı ve fırtına sonrası yaşanan nehir taşkınları, birçok sera ile tarım alanında hasara yol açarken, pazarlardaki meyve, sebze ve balık fiyatları da yükseldi. Olumsuz hava şartları İzmir'in Bayraklı ilçesinde her cumartesi kurulan semt pazarındaki etiketlere yansıdı.

İzmir'in sebze ve meyve temin ettiği Aydın, Manisa ve Balıkesir'deki kış şartları nedeniyle ıspanak, brokoli, pancar, pırasa, kereviz gibi kış sebzelerinin fiyatları bir önceki haftaya göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttı.


Pazar esnafı, ürünlerini satamamaktan vatandaşlar ise fiyatların yükselmesinden şikayetçi.

Soğuktan en fazla etkilenen ürün ıspanak oldu, yaklaşık yüzde 100 zamlandı. Pazarda önceki hafta ortalama 1,5 liradan satılan ıspanağın kilogramı bu hafta ortalama 2,5 - 3 liradan satılıyor.

Yılbaşı öncesi pazarda kilogramı ortalama 1 liradan satılan pırasanın fiyatı ise bu hafta 1,5 - 2 liradan başlıyor.

Brokolinin kilogram fiyatındaki artış da yüksek. Pazar esnafı, önceki hafta kilogramını 1 liradan sattığı brokolinin bu hafta 2 liradan satıldığını söylüyor.

"YEŞİLLİKLER" DE ETKİLENDİ

Soğuk havadan etkilenen başka ürünler ise "yeşillikler". Geçen hafta pazarda adedi 1 liradan satılan marul bu hafta 1,5 - 2 liradan satılırken maydanoz, roka ve dere otunun demedi ise 20 kuruştan 25 kuruşa yükseldi.

Meyvelerden de portakal, elma, muz gibi ürünlerin fiyatlarında ise değişiklik yok. Mandalina da fiyatı bir önceki haftaya göre en çok artan ürünlerden. Önceki hafta kilogramı 75 kuruştan satılan mandalina bu hafta 1,25 - 1,50 liradan satışa sunuluyor.

Balıkçılar açılamayınca fiyatlar yükseldi

Deniz ürünlerinin de pazar fiyatı arttı. Balıkçıların kar ve fırtınadan denize açılamaması nedeniyle balık fiyatları yılbaşı öncesine göre ortalama 3 lira yükseldi.

Pazardaki balıkçılardan Uğur Er Akçay, yılbaşı öncesi kilogramı 5 lira olan sardalya ve hamsinin 7 - 8 lira, kilogramı 15 lira olan levreğin 20 liraya satıldığını ifade etti. Akçay, Ege'de birçok balıkçının geçen hafta denize açılamadığını söyledi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.