Soğuk bahane, fiyatlar şahane!

Soğuk bahane, fiyatlar şahane!

Soğuklarla birlikte yaş sebze ve meyvenin fiyatı katlandı. Sektörün temsilcilerine göre; 'Soğuk bahanesiyle fiyatlar manipüle ediliyor'.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, fiyat artışının havadan değil aracıdan kaynaklandığını belirterek, komisyoncuların soğuk bahanesiyle fiyatları manipüle ettiğini öne sürdü.

Sibirya soğukları dondururken, sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor. Pazarda ıspanağın kilogramı 1.5 liradan 3 liraya, pırasa ve brokolinin kilogramı 1 liradan 2 liraya yükseldi. Kilogramı 75 kuruş olan mandalina 2 liraya çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, komisyoncuların havanın soğumasını bahane ederek, sebze ve meyve fiyatlarını arttırdığını belirterek, bundan üretici ve tüketicinin zarar gördüğünü söyledi.

Çifçi şöyle konuştu: "Kar, kış, sel çiftçiyi olumsuz etkiliyor ancak, daha rekolte düşüşünün ne kadar olacağı belli değilken, aracılar bunu bahane ederek pazar fiyatlarını fırlatıyor. Kış şartları nedeniyle sebze ve meyve fiyatları manipüle ediliyor. Bundan çiftçi ve tüketici zarar görüyor. Bu yıl narenciye fiyatları düşüktü. Mandalina çiftçinin elinden kilogramı 30 kuruştan alındı. Pazar tezgahında ise 2 lira. Burada kazanan üretici değil aracı. Üreticiden çıkışla tüketiciye geçen nokta arasında yüzde 200 hatta 500'e varan oranda artış var. Bu sistemin değişmesi lazım. Yerel yönetimlerin üretici pazarlarlarını özendirmesi, desteklemesi gerekiyor. İktidar girdi fiyatlarını sübvanse etmeli ve kooperatifleşmeyi teşvik etmeli..."

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.