Soğuk algınlığı ve gribi birbirine karıştırmayın!

Soğuk algınlığı ve gribi birbirine karıştırmayın!

TÜRK İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, hastalık mevsiminin başladığını belirterek, "Grip ve soğuk algınlığını karıştırmayın. Grip sadece kendi hastalığı nedeniyle 100 bin ile 300 binde 1 kişiyi öldürür" dedi.

'Zika' ve 'grip' virüsüne dikkati çeken Prof. Dr. Serhat Ünal, 1947 senesinde Uganda'daki 'Zika Ormanı'nda bulunan ve adını bu ormandan alan virüsün batı yarım küre için yeni bir tropikal hastalık olduğuna işaret etti. Henüz tam olarak ispatlanmamasına rağmen virüsün doğum defektlerine sebep olduğunu düşündüklerini anlatan Prof. Dr. Ünal, sivrisineklerle yayılan virüsün dünya genelinde 70 ülkede tespit edildiğini, bu virüsün yeni doğanlarda beynin yetersiz gelişimine yol açabilen mikrosefaliye (küçük kafa) neden olabildiğini belirtti.

'GRİP ÖLDÜRÜYOR'

Prof. Dr. Serhat Ünal gribin ise viral bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Ama buna bir de çok benzeyen soğuk algınlığı var. Gribi soğuk algınlığı ile karıştırmamak lazım. Nezle, soğuk algınlığı daha hafif seyreden, az kas ağrısı, hafif ateş yükselmesi ve ölümcüllüğü yüksek olmayan bir hastalıktır. Grip ise sadece kendi hastalığı sebebiyle 100 bin ile 300 binde 1 kişiyi öldürür.

Hele hele bir de 65 yaş üzerinde ise ve altta yatan kronik akciğer hastalığı, astım, diyabet, kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği gibi hastalığı varsa, kanser tedavisi görüyorsa, romatizma hastalığı nedeniyle kortizon tedavisi görüyorsa ve gebelerde grip çok daha yaygın gözükür ve öldürebilir. Çünkü, grip bu hastalıkların düzenini bozar. Özellikle bu hastalıkları olanlarda komplikasyon daha yüksek olacağı için mutlaka aşıyla korunması gerekir."

Gribin tam mevsiminde olduğumuzu da vurgulayan Prof. Dr. Ünal, grip aşısı olunması gerektiğine dikkati çekti ve aşı olduktan sonra aradan geçen 2- 3 hafta içerisinde antikorların oluştuğunu ve insanı koruduğunu belirtti.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Güler de, hipertansiyonun insan hayatındaki önemine değindi. Hipertansiyon ve diyabetin insanda damarı tuttuğunu ve kardiyovasküler hastalıklara neden olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kerim Güler, şunları söyledi:

"Türk toplumunda her 3 kişiden 1'inde kardiyovasküler hastalık var. 2005 senesinde dünyada 17 milyon insan bu hastalıklardan ölmüş. Yapılan çalışmalar ve bulunan yeni moleküllere rağmen kılavuzlarla halkı bilinçlendirme çabalarına 2020 senesinde bu rakamın 20 milyona ulaşması bekleniyor."

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.