Sofralık zeytinde fiyat artışı olmayacak

Sofralık zeytinde fiyat artışı olmayacak

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa, "Zeytinyağı fiyatlarının yüksek olacağı veyahut yüksek olması gerektiği yönündeki açıklamaların sansasyon yaratmak amacıyla yapılıyor" dedi.

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarında iddia edildiği gibi fahiş artışların olmayacağını belirterek, sansasyonla zeytinyağı ithalatı için altyapı oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti.

Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde bu yıl 438 bin ton, Marmarabirlik kooperatif bölgelerinde ise 55 bin ton civarında sofralık zeytin üretildiğini söyledi.

Son günlerde özellikle zeytinyağında, "fiyatların çok yükseleceği hatta kilogramının 20 liranın üzerine çıkacağı" şeklindeki haberleri şaşkınlıkla izlediklerini anlatan Asa, Ulusal Zeytin ve Zeуtinуağı Konseyinin (UZZK), Türkiye'deki zeytinyağı üretiminin 2014 yılında 180 bin ton olacağı tahmininde bulunduğunu hatırlattı.

Bu konuda değerlendirme yaptığında, arada bir çarpıklık olduğunu düşündüğünü dile getiren Asa, "Sebebi de şu; bir, ya UZZK'nın yaptığı tahmini rekolte çalışmasının yanlış olduğu, iki, rekolte düşüşüne rağmen yine zeytinyağı fiyatlarının bu kadar yükselmemesi gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Açıklamalar sansasyon amaçlı"

Türkiye'de her ne kadar zeytinyağı fiyatlarının yüksek olduğu konusunda yorumlar yapılsa da dökme zeytinyağının kilogram satış fiyatının 9,70 civarında olduğunu belirten Asa, şöyle devam etti:

"Ambalajlı satışları değerlendirdiğimizde, şu an itibarıyla Marmarabirlik zeytinyağını 12 liraya bayilerimize satmaktayız. Rakamlar arasında çok farklılık olduğunu görüyoruz. Bunun tek sebebi şudur; aslında zeytinyağı fiyatlarının yüksek olacağı veyahut yüksek olması gerektiği yönündeki açıklamaların sansasyon yaratmak amacıyla yapılıyor. Bunun da tek amacının, geçmiş yıllarda çok gündeme gelen Dahilde İşleme Rejimi'nin uygulamaya konulması, kısacası zeytinyağının ithalatıyla alakalı altyapının oluşturulmasıyla ilgili olduğunu söyleyebilirim. Yani bu sansasyon kendiliğinden geçtiğinde zeytinyağı fiyatlarının normal seviyelerine ineceğini ve aynı zamanda çok fahiş fiyatlar olacağını düşünmüyorum."

Asa, ambalajlı bir litrelik zeytinyağının raftaki fiyatının 15 lirayı kesinlikle geçmemesi gerektiğine dikkati çekerek, birlik olarak bayilerine ambalajlı sızma zeytinyağının kilogramını 12 liradan sattıklarını anlattı.

"Fiyat artışı olmayacak" garantisi

Sofralık zeytin fiyatlarının yükseleceği iddialarına da değinen Asa, Marmarabirlik'in rekoltedeki düşüşe rağmen ürün tedariki noktasında sıkıntı yaşamayacağını, zeytin alım ve stok miktarı dikkate alındığında 1,5 yıllık satış miktarı kadar ürüne sahip olduklarını bildirdi. 

Hidamet Asa, sofralık zeytinde de sansasyon yapıldığını savunarak, şunları kaydetti:

"Zeytin fiyatlarının yükseleceğini düşünmüyorum. En fazla enflasyon oranında belki artış yaşanabilir. Tüketicilerimiz pahalı ürün almak istemiyorsa Marmarabirlik'i tercih edebilir. Hatta bazı çeşitlerimizde ürün fiyatlarını geri alabiliriz. Şu andaki stok durumumuz ve aynı zamanda 2014-2015 ürün alım kampanya dönemimizde aldığımız miktarları değerlendirdiğimizde, Marmarabirlik'in satışlarıyla alakalı herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını ve enflasyon değerinin üzerinde bir zam oranı düşünmediğimizi açıkça ifade edebilirim. Kesinlikle fiyat artışı olmayacak ve bu konuyla ilgili tüketicilerimizin herhangi bir kaygıya kapılmasına gerek yok."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.