Şoförlere meslek standardı geliyor

Şoförlere meslek standardı geliyor

Şoför esnafının katılımıyla düzenlenen çalıştaylar sonucu, taksi, minibüs, servis aracı, kamyon ve otobüs şoförlük ulusal meslek standartları oluşturuldu.

TESK, şoför esnafının uyması gereken standartları belirledi. Taksiciler, müşterilerden edindiği bilgileri başkalarına anlatmayacak. Minibüs şoförleri günlük hava ve yol şartlarına göre sefer planlamasını yaparak yemek, mola ve ihtiyaç zamanlarını planlayacak. Servisçiler, müşterilere güler yüzlü davranacak.

Nitelikli işgücünün artırılmasına amacıyla oluşturulan mesleki standartları uygulaması yaygınlaşıyor. Dönerci ve kebapçıların ardından şoförler için de ulusal meslek standartları hazırlandı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) hazırladığı standartlara göre taksi şoförleri, müşterilerden edindiği bilgileri gizli tutmakla mükellef olacak. Kişisel bakım ve hijyene dikkat edecek. Minibüsçüler, acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin davranacak. Güvenli ve ekonomik araç kullanma becerisine sahip olacak. Şoförlere standartlarla ilgili eğitimin ardından sertifika verilecek.

    Şoför ve nakliyeci esnafının verdiği hizmetin kalitesini artırmak, halkla ilişkileri geliştirmek, korsan şoför ve taşımacılığı engellemeyi amaçlayan TŞOF, şoförlük meslek standartlarının oluşturulması amacıyla geçtiğimiz yıllarda TESK aracılığıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) başvurdu. 2012’de TŞOF’un MYK ile yaptığı sözleşme kapsamında şoförlük ulusal meslek standartlarının çalışmaları başladı. Taksi, minibüs, servis aracı, kamyon ve otobüs şoförlük ulusal meslek standartlarının her biri farklı illerde düzenlenen çalıştaylar sonucu tespit edildi. Bu çalıştaylarda her mesleğin standardı, mesleğin tanımı, çalışma ortamı ve şartları, bilgi ve beceriler, tutum ve davranışlar gibi başlıklar altında hazırlandı. TŞOF son şeklini verdiği meslek standartları Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun onayına sundu. Kurumun Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme Sektör Komitesi tarafından incelenecek standartlar, onayın ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Daha sonrasında ise eğitim ve sertifikasyon süreci başlayacak. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, şoför esnafının katılımıyla düzenledikleri çalıştaylar sonucu oluşturdukları standartların sektöre çekidüzen vereceğini söyledi. Ticarî taşıtlarda şoförlük yapmak isteyenlerin meslekî standartlara uymalarının zorunlu olacağını belirten Apaydın “Standartların Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekliyoruz. Uygulama, şoför ve nakliyeci esnafımız için bir reform olacaktır.” dedi.

    Taksi Şoförlüğü Meslek Standardı kapsamında taksiciler kaliteli hizmet ilke ve kurallarını iş süreçlerinde ve müşteri ilişkilerinde uygulamakla mükellef olacak. Taksicilerin uymak zorunda olduğu standartlardan bazıları şöyle: “Müşterilerden ya da çalışanlardan edindiği bilgileri gizli tutar. Kişisel bakım ve hijyene dikkat eder. Müşterinin isteği doğrultusunda araç içi havalandırma, ısı, müzik gibi birimleri ayarlar. Araçta unutulan müşteriye ait herhangi bir malzeme olup olmadığını kontrol eder. Meslekî gelişim için araştırmaya isteklidir. Ekip içerisinde planlı ve organize çalışır.”

    Minibüs şoförlüğü meslek standartlarından bazıları şu şekilde: “Günlük hava ve yol koşullarına göre sefer planlamasını yaparak yemek, mola ve ihtiyaç zamanlarını planlar. Temel hesap yapabilme yeteneğine sahiptir. Kendisinin ve diğer kişilerin güvenliğini gözetir. Risk faktörleri konusunda duyarlıdır.” Şehir içi toplu taşıma otobüs şoförlüğü standardı kapsamında otobüs şoförleri insan ilişkilerine özen gösterecek, kendisinin ve diğer kişilerin güvenliğini gözetecek. Servis aracı şoförü meslek standardına göre şoförler iletişim kurduğu öğrenci ve personele güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü ve iyi örnek olacak davranışlarda bulunmak gibi tutum ve davranışlarda bulunmakla mükellef olacak. Kamyon şoförlüğü meslek standardına göre ise kamyoncular ekonomik araç kullanma tekniklerini uygulayarak çevre korumaya karşı gerekli katkıları sağlamakla mükellef olacak.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.