Sobacılar Çarşısında Suriyeli Bereketi

Sobacılar Çarşısında Suriyeli Bereketi

Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar ısınmak için değişik yöntemler kullanıyor. Isınmada önemli bir alternatif olan sobaya ilgi ise merak konusu. Ulus Sobacılar Çarşısı Esnafı Şakir Sepetçioğlu, Suriyeli vatandaşların gelmesiyle...

Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar ısınmak için değişik yöntemler kullanıyor. Isınmada önemli bir alternatif olan sobaya ilgi ise merak konusu. Ulus Sobacılar Çarşısı Esnafı Şakir Sepetçioğlu, Suriyeli vatandaşların gelmesiyle birlikte soba satışlarında yüzde 30’luk bir artış olduğunu söyledi. Diğer çarşı esnafı Halim Alev de doğalgaz zammıyla soba satışlarında bir artış olmadığını, Suriyeli vatandaşlarla birlikte ciddi bir artışın olduğunu kaydetti.
 
Soba havaların soğumasıyla birlikte ısınmak için tercih edilen araçlardan biri. Ulus Sobacılar Çarşısı esnafı Şakir Sepetçioğlu (60) soba satışlarının bu sene Suriye ağırlıklı olduğunu kaydetti. 9 yıldır Ulus Soba Çarşısı'nda esnaf olan Sepetçioğlu, Suriyelilerin soba tercihini ise şöyle açıkladı :”Suriyelilerin aldığı genelde yuvarlak sobalardan. Yardım amaçlı bunlardan çok alan oluyor. Suriyeliler satışlarımızda yüzde 30 civarında artış sağladı ama yerlilerde de yüzde 50’ye yakın azalma oldu.”
 
Suriyeli vatandaşların yuvarlak sobaları daha hesaplı ve yakmasının kolay olması sebebiyle tercih ettiğini söyleyen Sepetçioğlu, ”Isıtma amacı da daha yüksek olduğu için tercih yuvarlak sobalarda oluyor. Bunun yanması kuzine sobadan daha kolay, daha rahat çekim sağlar. Bunun yanması daha rahat oluyor.” ifadesinde bulundu.
 
“VAN, ERZURUM GİBİ YERLERDE SOBAYA DÖNÜŞ OLDUĞU SÖYLENİYOR”
35- 36 senedir bu meslekle uğraşan Ulus Sobacılar Çarşısı Esnafı Halim Alev de, Suriyeli vatandaşların Türkiye’ye gelmesiyle soba satışlarında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Alev, “Özellikle su da ısıtan sobalarda çok ciddi anlamda bir artış oldu.” diye konuştu.
 
Doğa gaz zammıyla işlerinde bir artış olmadığını kaydeden Alev şöyle devam etti : "Genelde odun kömürle, doğal gaz yakıtı başa baş geliyor. O yüzden tüketici tercih etmiyor. Kış şartlarının ağır olduğu yerlerde dönüşler olduğu hakkında bilgimiz var. Van, Erzurum gibi yerlerde çok ciddi derecede doğal gazdan kömüre dönüş olduğu söyleniyor. Çünkü aylık yakıtları bin lira civarında gelmiş o yüzden onlar dönmüşler. Fakat buralarda öyle bir dönüş yok.”
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.