Soba zehrilenmelerine karşı dedektörlü önlem

Soba zehrilenmelerine karşı dedektörlü önlem

Soba zehrilenmelerine karşı dedektörlü önlem

Ferhat Özer'in haberi:

Türkiye’de karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçmek için 'Her Eve Gaz Dedektörü' projesini başlatan Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürü Osman Coşkun, 6 yıl önce eşini karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaybeden İbrahim Çalışkan’ı, evinde ziyaret ederek, gaz dedektörü hediye etti.

Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun, işletmelerinin, sadece devletin kömür çıkaran, işleyen ve satan bir kurum olmadığını, aynı zamanda sosyal sorumluluk çalışmaları da bulunduğunu söyledi. Gaz dedektörünün yaygınlaşması için yürüttükleri projeye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge ile destek verdiğini belirten Genel Müdür Coşkun; bakanlığın, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gönderdiği genelge ile kömür dağıttıkları her vatandaşa dedektör de verilmesi talimatı verdiğini kaydetti. Tüm kurum ve kuruluşların, vatandaşın sağlığını koruma noktasında sorumlu olduğunu söyleyen Coşkun, 6 yıl önce eşini karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaybeden İbrahim Çalışkan’ı evinde ziyaret ederek, gaz dedektörü hediye etti.

Coşkun, "Bu ziyareti bir şekilde soba zehirlenmesine maruz kalmış, sevdiklerini kaybetmiş ya da ölümün eşiğinden dönmüş insanların yaşadıklarının bir daha tekrarlanmaması için verdiğimiz mücadeleye, yürüttüğümüz çalışmaya dikkat çekmek için yaptık. İbrahim amca gaz dedektörü olmadığı için soba zehirlenmesi nedeni ile eşini kaybetmiş, kendisi de son anda ölümden kurtulmuş. Fakat yine sobalı bir evde kendisini ziyaret ettik, sobasını yaktı ve her an ölüm riski ile karşı karşıya. Biz kendisine bir dedektör hediye ettik. Sobanın yanına duvara asıldı. Yani her evde duvar saati gibi sobanın yanında bulunan pille çalışan bu cihaz sayesinde, Allah korusun evinde karbonmonoksit gazı kaçağı olsa dedektör bunu algılayacak ve yüksek bir sesle alarm verecek, bu alarmın sonucunda İbrahim amca hemen camı pencereyi açıp evini havalandıracak. Böylece hayatını, yakınlarını kaybetmekten kurtulmuş olacak.” dedi.

Soba zehirlenmesinin, terörden daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Coşkun, "Biz başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, valilerimiz, milletvekillerimiz, hatta rektörlerimiz, emniyet müdürlerimiz, kaymakamlarımız hepsinin buradan dikkatini çekmek istiyoruz. İlimizde, ilçemizde veya köyümüzde, beldemizde bu şekilde hayatını kaybetmiş bütün insanlardan tüm mülki amirlerimiz sorumlular. Yani şu anda terörizm var ve bu terörün önlenmesi için öncelikle mülki amirlerimizin bu konuda çok ciddi çalışma başlatması lazım." diye konuştu.

İbrahim Çalışkan, 6 yıl önce Kırıkkale’de sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesinde 50 yıllık hayat arkadaşını kaybetmişti. Çalışkan, daha önce zehirlenip ölen eşinin cenazesinin yanında 18 saat boyunca baygın şekilde kaldığını belirtti. Çalışkan, "Benim evimde bir gaz cihazı olsaydı eşim ölmezdi, ben de zehirlenmezdim. Gaz dedektörü çok önemli bir uygulama, bunun biran önce yaygınlaşması lazım. Başbakanımız çağrıda bulunursa bu cihaz yaygınlaşır, zehirlenmeler de önlenir." ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.