Soba Alırken TSE Belgeli ve Garantili Olmasına Dikkat Edin

Soba Alırken TSE Belgeli ve Garantili Olmasına Dikkat Edin

Havaların soğuması soba satışlarını arttırdı. Esnaf, soba alırken Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve garanti belgeli olmasına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Pastırma yazı yerini yavaş yavaş soğuk havaya bıraktı ve evler soğudu. Isınma ihtiyacını evine ya da işyerine soba kurarak karşılayan vatandaşlar da sobacılara akın etti. Kimi vatandaş turbo soba tercih ederken kimisi de güzüne denen fırınlı soba alıyor. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte soba satışlarının her yıl düştüğünü belirten sanayi esnaflarından İsmail Kiney, bugünlerde satışlarda gözle görülür artış yaşandığını söyledi. Sektörün yaklaşık 1 ay daha hareketli geçmesini beklediklerini anlatan Kiney, "Ağırlıklı olarak müstakil evi olanlar ile köylüler müşterimiz oluyor. Bugünlerde sobasını yenilemek ya da kova, ızgara gibi aksesuar ihtiyaçlarını karşılamak isteyenlerin yoğunluğu yaşanıyor." dedi.
 
    Vatandaşın bütçesine göre soba aldığını belirten Kiney, tüketicileri aldanmamaları konusunda uyardı. Kışın yaşanan yangınların yüzde 20’sinin sobalardan kaynaklandığına dikkat çeken Kiney, satın alınacak sobada TSE ve garanti belgesi olup olmadığına bakılması gerektiğini vurguladı. Kiney şunları söyledi: "Alınacak sobanın her şeyden önce emisyon belgesi ve garantisi bulunmalı. Bağlantı ve ayar yerleri, ızgara altı ve kapak kenarlarından hava sızıntısı olmadığı garanti edilmeli. Sobanın hava ayar kanalları kapatıldığında yanma durmalı veya yavaşlamalı. Kömür yanma hızı istenildiği orana ayarlanabilmeli."
 
    Karbonmonoksit gazına bağlı ölümleri de anımsatan Kiney, bu nedenle alınacak sobanın standartlara uygun olmasının çok önemli olduğunu ifade etti. 
 
CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.