Skandal iddia: Facebook, teröristlere bilgi sızdırdı

Skandal iddia: Facebook, teröristlere bilgi sızdırdı

Facebook sisteminde oluşan garip bir hata, site moderatörlerinin kimliklerini terör zanlılarına sızdırdı.

Facebook dün yayınladığı detaylı açıklamada terörle mücadele programını anlattı. Sosyal medya platformu, yakın zamanda İngiltere ve Fransa'da yaşanan terör saldırıları ardından Avrupalı liderlerin siteyi eleştirmesine karşı kendini "Facebook'ta terörizme yer yoktur." diyerek savundu. Ancak bu açıklamanın ardından kazanılan tüm iyi niyet puanları, geçtiğimiz Cuma günü yaşanan bir 'bug' ardından kayboldu. Sistemdeki bu hata 1.000'den fazla Facebook içerik moderatörünün kimliklerini terör zanlılarına sızmasına sebep oldu.

The Guardian'a göre, bu hata moderatörlerin kişisel profillerini, Facebook'ta grubu kapatılan terör zanlılarına bildirim olarak gönderilmesine sebep olmuş. Facebook şu anda moderatörler için anonim hesap fikri üzerinde çalıştığını açıkladı.

Kimliği ortaya çıkan moderatörlerden 40'ı, şirketin terörle mücadele biriminde çalışıyordu ve bu grubun içinden altı kişinin ise kişisel profilleri terör zanlıları tarafından görüşmüş olabilir. Bu moderatörlerden biri olan, Irak'tan İrlanda'ya kaçan bir mülteci, evini ve işini bırakıp Doğu Avrupa'ya kaçmak zorunda kaldı. The Guardian'a konuşan moderatör hala işsiz olduğunu, anksiyete bozukluğu yaşadığını ve antidepresan ilaçlar kullanmak zorunda olduğunu anlattı. Yaşadığı sıkıntıdan dolayı Facebook'tan ve Cpl'den tazminat talep ettiğini de söyledi.

İddiaya göre Facebook, kimlikleri ortaya çıkan altı moderatöre ev alarmı ve koruma sağladı, ayrıca anlaşmanın dışında ekstra tazminat ödedi. Ancak kaçmak zorunda kalan Irak'lı moderatöre bu yardımlar sunuldu mu bilinmiyor.

Avrupalı liderler tarafından eleştirilen platform, özellikle İngiltere ve Fransa tarafından 'teröristleri damgalamakta başarısız' olmak ile suçlanıyor. İngiltere baş bakanı Theresa May, Facebook için "terörizm için güvenli bir üreme alanı" yorumun yapmıştı.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.