Şizofreni hastaları ebru ile mutlu oluyor

Şizofreni hastaları ebru ile mutlu oluyor

Şizofreni hastaları aldıkları ebru, seramik, çini ve resim dersleri sayesinde toplumsal hayata kazandırılıyor.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde ebru, seramik, çini, resim ve gitar dersleri alan şizofreni hastaları toplumsal hayata kazandırılmaya çalışılıyor. Bu derslerle hastaların hem kendilerini mutlu hissetmeleri hem de kendilerine olan güveni arttırmaları amaçlanıyor.
 
Bakırköy Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, toplum temelli ruh sağlığı hizmeti veriyor. Şizofreni hastaları aldıkları ebru, seramik, çini ve resim dersleri sayesinde toplumsal hayata kazandırılıyor. Toplum ruh merkezi olarak hizmet verdiklerini söyleyen Psikiyatri Hemşiresi Tülay Yılmaz, "Psikotif hastalara hizmet veriyoruz. Hastalarımız daha çok evden çıkmakta zorlanan, sosyal hayatın içerisine girmekte zorlanan kişilerden oluşuyor. Hastalarla ilk tanıştığımızda bireysel danışmanlık hizmetiyle birebir görüşmeler yapıyoruz. Kişiye özel rehabilitasyon programları hazırlanıyor.” dedi.
 
Hastaların ruhsal bozuklukları nedeniyle hiçbir toplumsal faaliyette bulunmadıklarını söyleyen Yılmaz, “Seramik, çini, resim, halk oyunları, gitar ve birçok atölyelerimiz bulunuyor. Herkesin kendi yapmak istediği, motivasyonu olduğu hobilerle onları destekliyoruz. Hedefimiz toplum içine girebilen, kendini kolayca ifade eden, bağımsızlığını kazanabilmiş, çalışabilen kişilerin oluşmasını sağlamak. 5 yıldır da bunun sonuçlarını alıyoruz. Hastaların tek başına neler yapabildiğini görmelerini sağlıyoruz. Bu durumda aileler desteklendiğinde, duygularını açıkladığında hastalıkla ilgili net bilgi aldıklarında başarabildiklerini görüyorlar.” ifadelerini kullandı.
 
Ebru atölyesine gelen hastaların 'yapamayacağım' endişesi duyduğunu belirten Ebru ve Çini Hocası Aynur Gürsu ise “Hastalarımızı öncelikle yapacağım düşüncesine inandırıyoruz. Kademeli bir şekilde ebru eğitimine başlıyoruz. Öncelikle ebruya alışmalarını sağlıyoruz. Yapabileceklerini gördükten sonra ben devreden çıkıyorum. Kendileri üretmeye başlıyorlar. Hastalarımızda ebru yaparken rahatladıklarını söylüyorlar. Ayrıca yaptıkları ürünü hemen görebilmek onlara mutluluk veriyor.” diye konuştu.
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.