Siyasete Hristiyanlığın ideallerini aşılamak istiyor

Siyasete Hristiyanlığın ideallerini aşılamak istiyor

İngiltere Başbakan Cameron'ın sözleri tartışıyor

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın siyasete Hristiyanlığın ideal ve değerlerini aşılama arzusunu dile getirmesi ülkede tartışmalara yol açtı.
 
İngiltere'de 50'den fazla aydın, "Hristiyan bir ülkeyiz" şeklindeki sözleri nedeniyle Başbakan David Cameron'ı eleştirdi. Daily Telegraph gazetesinde yayınlanan açık mektupta, İngilizlerin çoğunun Hristiyan inanca sahip olmadığı kaydediliyor.
 
Mektupta, İngiltere'nin "Hıristiyan karaktere sahip olduğu" iddiasının toplumu böleceği ve çoğulcu bir toplum inşa etme çabalarına zarar verdiği savunuluyor.
 
Mektup geçen hafta Church Times adlı Hristiyan yayın organında yayınlanan ve Cameron tarafından kaleme alınan makaleye yanıt niteliğinde.
 
Aynı zamanda Muhafazakar Parti lideri olan Cameron geçmişte dini meseleleri tartışmada isteksizdi.
 
Ancak Cameron, söz konusu makalede kendi inançlarından bahsetmiş, siyasete Hristiyanlığın ideal ve değerlerini aşılama arzusunu dile getirmişti.
 
Daily Telegraph'a gönderilen mektupta ise Başbakanın dini inanç hakkı olduğu kabul edilmekle birlikte, yorumlarının ülkenin bugünkü halini yansıtmadığı belirtiliyor.
 
Mektupta "Ülkemizin hatalı biçimde tekrar tekrar 'Hristiyan bir ülke' olarak tanımlanmasına ve bunun siyaset dünyamız ile toplumda yarattığı olumsuz sonuçlara itirazımızı dile getirmek isteriz" deniyor.
 
"Rahatsız edici bir eğilim"
 
Mektubu imzalayanlar arasında romancı Philip Pullman ve Sir Terry Pratchett, filozof Jonathan Glover ve AC Grayling, Nobel ödüllü bilim adamı Harold Kroto ve insan hakları aktivisti Peter Tatchell da var.
Açık mektup girişimini organize eden Arap kökenli Fizik Profesörü ve İngiliz Hümanist Derneği Başkanı Jim el Halili, Cameron'ın yorumlarının "rahatsız edici bir eğilimin parçası" olduğunu söyledi.
 
Başbakanlıktan yanıt
 
Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise Cameron'ın her zaman İngiltere'nin farklı inanç topluluklarına ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu belirttiği belirtildi.
 
Downing Street, Cameron'ın 2011 Aralık'ında yaptığı bir konuşmada da İngiltere'nin Hristiyan bir ülke olduğunu ve "bunu söylemekten korkmamak gerektiğine" inandığını söylediğini kaydetti.
 
Başbakanlık Sözcüsü, "Bu başka bir inanca sahip olmanın veya insanın hiçbir inancı olmamasının yanlış olduğu anlamına gelmiyor" dedi.
 
BBC

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum