Sivillerin Musul'dan kaçışı devam ediyor

Sivillerin Musul'dan kaçışı devam ediyor

Irak ordusu ve terör örgütü DEAŞ militanları arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ortasındaki siviller, kenti terk edip güvenli bölgelere sığınmayı sürdürüyor.

Kentin doğusundan ilerleme kaydeden Irak ordusu ve militanlar arasındaki sokak çatışmalarının süreklilik kazanması üzerine, evlerinde saklanmalarına rağmen korunamayan siviller, ilk fırsatta ordu güçlerinin bölgesine geçip kenti terk ediyor.

Askeri araçlarla kafileler halinde Peşmerge kontrol noktasına getirilen siviller, daha sonra güvenlik soruşturması için bir süre orada bekletiliyor.

Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasına bağlı Ömer Kamçı köyü yakınlarına gelen sığınmacıları karşılayan Peşmerge komutanlarından Albay Arez Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'dan kaçan yaklaşık 300 aile mevzilerimize ulaştırıldı. Şu anda 200 aile ise kontrolümüzdeki bölgelere geldi." ifadesini kullandı.

Gelen sığınmacıların direkt olarak kamplara sevk edilmediğini belirten Abdullah, "Kamplarda yer sıkıntısı yaşandığından dolayı henüz yeni gelen ailelerin sevk edilme işlemi tamamlanmadı. Bu yüzden bir veya iki gün boyunca burada beklemeleri gerekiyor." dedi.

Kaçan ailelerin arasında yer alan Hatice Osman, DEAŞ'ın çok kötü keyfi uygulamalarına maruz kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

"DEAŞ'ın bize dayatmadığı hiçbir şey kalmadı. Birgün kırmızı ve beyaz renkli elbiseler giydiğimden dolayı DEAŞ militanları cadde ortasında bana saldırıp dövmeye başladılar. Militanlar beni kurşuna dizmekle tehdit ettiler. Daha sonra evime gelip, eşime bundan sonra buradaki kadınların kırmızı ve beyaz renkli elbiseler giymemesi talimatı verdiler."

Musul'dan kaçan Mahmud Hasan Mahmud adındaki bir başka sivil ise kent merkezinde yer alan Tahrir Mahallesi'nden geldiğini dile getirerek, evlerinin olduğu bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığını aktardı.

DEAŞ'ın babası ve iki kardeşini alıkoyduğunu belirten Mahmud, "Başlarına ne geldiğinden haberim yok. Eğer Irak ordusu biraz daha geç kalsaydı, örgütün havan topu saldırısı sonucu hayatımızı kaybetmiş olacaktık. Evimizin etrafını sürekli bir şekilde havan toplarıyla vurmaya başlamışlardı." dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.