Sivil direnişin sembolü BDS

Sivil direnişin sembolü BDS

Filistin'i işgal eden ve topraklarda hak iddia eden İsrail'e karşı kurulan "Boykot, Yatırımların geri çekilmesi ve Yaptırımlar" (BDS) hareketi 10 yılını geride bıraktı.

Filistin Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) kampanyası 10 yılını geride bıraktı. İsrail'in temel tabiatına karşı çıkan kampanya, kendi deyimiyle "İsrail'in dostlarından gördüğü muameleyi, bu devletin desteğimizi değil hor görmemizi, korumamızı değil temel tabiatını değiştirmesi için baskı uygulamamızı hak eden bir devlet yerine koyulacağı şekilde dönüştürecek bir politika değişikliğine yönelik bilinçli bir kampanya"

Siyonizmin yerleşim sömürgesine karşı çıkan BDS Kampanyası, Temmuz 2015'te başlatıldığında, sivil direnişe yeni bir boyut kazandırdı. "Boykot, Yatırımların geri çekilmesi ve Yaptırımlar"ın kısaltması olan BDS, İsrail'e karşı boykot uygulanması gerektiğini, İsrail ile yapılan işbirliklerinin ve İsrail'e yapılan yatırımların geri çekilmesini ve İsrail'e Filistin'deki hukuksuz faaliyetlerinden dolayı yaptırım uygulanması gerektiğini savunuyor.

İşgal ve sömürgeye son

BDS Çağrısı, Filistin'in yerli halkının üç temel parçası ile örtüşen temel haklarını sıralayarak, uluslararası topluma çağrıda bulunuyor. BDS'nin çağrısı şöyle;

-İsrail 1967'de işgal ettiği tüm Arap topraklarındaki işgal ve sömürgeleştirmeye son vermeli,

Ayrım Duvarı yıkılmalı

-Ayrım Duvarı'nı sökerek, Arap-Filistinli vatandaşlarının tam eşitliği için temel haklarını kabul etmeli,
-194 sayılı BM kararında şart koşulduğu üzere Filistinli mültecilerin evlerine ve mülklerine geri dönüş haklarına saygı duyulmalı, korunmalı ve teşvik edilerek uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirene kadar İsrail'e karşı çeşitli boykot biçimleri için çağrıda bulunuyor.

BDS bünyesinde 170'den fazla Filistinli örgüt var

170'in üzerinde Filistinli örgüt, siyasi parti, sendika federasyonu ve kitle hareketi tarafından imzalanan BDS Çağrısı, Filistin halkının vazgeçilemez hakkı olan kendi kaderini tayin hakkını kullanması için asgari gereklerin ancak Çağrı'nın üç temel talebinin karşılanmasıyla yerine getirileceğini savunarak Filistin halkının ortak hasretini dile getiriyor.


Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.