Sivas'tan birçok ülkeye doğaltaş ihracatı

Sivas'tan birçok ülkeye doğaltaş ihracatı

"Maden kenti" olarak bilinen Sivas'ta faaliyet gösteren bir mermer firması, İtalya, Hindistan ve Çin ile Orta Asya ve Uzakdoğu'daki bazı ülkelere çeşitli renklerde traverten ihraç ediyor.

 MTA Bölge Müdürü Ayaz, "Sivas'taki traverten yatakları, Türkiye traverten yataklarının yüzde 18'lik dilimini oluşturuyor. Bu, çok önemli bir rakam" dedi.

"Maden kenti" olarak bilinen Sivas'ta faaliyet gösteren bir mermer firması, İtalya, Hindistan ve Çin ile Orta Asya ve Uzakdoğu'daki bazı ülkelere sarı, beyaz ve bej renkli traverten ihraç ediyor. Sivas Doğaltaş ve Madenciler Derneği Başkanı ve Özmersan Mermer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, firma olarak ham madde ve mamul üretimi yaptıklarını belirterek, üretimlerinin yüzde 40'ını yurt dışına ihraç ettiklerini, geri kalanını ise iç piyasaya sattıklarını söyledi. Sıcak Çermik yöresinin dünyanın en kaliteli sarı traverten rezervlerine sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, bu yörenin sarı travertenin en bol bulunduğu bölge olduğunu ifade ederek, "Sarı traverten ve oniks üretiyoruz. Ayrıca Soğuk Çermik mevkisinde de traverten üretimi yapıyoruz" dedi. Yıllık 100 bin metreküp blok mermer ve traverten üretimi yaptıklarını aktaran Özdemir, "Sivas'taki travertenleri diğer bölgelerde bulunan travertenlerden ayıran önemli özellik, sarı travertenlerin bu bölgede yoğun bir biçimde olması ve aynı zamanda kaliteli bir traverten olması" diye konuştu. Sarı travertenlerin bu özelliği sayesinde marka haline geldiğine dikkati çeken Özdemir, "Firma olarak yıllık ham madde üretimimiz 10 bin metreküpün üzerindedir. Fabrikada mamul üretimimiz ise 200 bin metrekarenin üzerinde. Orta Asya, Uzakdoğu, Hindistan, Çin ve Avrupa'da İtalya'ya ham madde blok satışımız var. Mamul satışımız ise ağırlıklı olarak Libya, Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerini kapsamaktadır" ifadesini kullandı. Ocaklardan bloklar halinde çıkarılan travertenlerin işlenecek boyutlarda kesilerek levha haline getirildiğini belirten Özdemir, bunun daha sonra müşterinin talebine göre fabrikada istenilen ölçütlerde kesilerek mimari yapıda kullanıldığını söyledi.

"SARI RENKLİ TRAVERTENLER, DÜNYA MARKASI"

Maden Tetkik Arama (MTA) Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz ise Sivas'ın jeolojik yapısı itibarıyla doğaltaş yönünden zengin olduğunu belirterek, "Sivas'taki traverten yatakları, Türkiye traverten yataklarının yüzde 18'lik dilimini oluşturuyor. Bu, çok önemli bir rakam. Sivas'ta sarı, beyaz ya da bej renkli traverten oluşumları mevcut. Bunlar antik ve estetik görüntü vermesi dolayısıyla son dönemlerde çok tercih ediliyor. Özellikle Amerika'da bu sarı travertenlerin eskitmeleri çok tercih ediliyor, rağbet görüyor" diye konuştu. Sivas'tan ABD başta olmak üzere birçok ülkeye doğaltaş ihracatı yapıldığını dile getiren Ayaz, "Sivas'ta vergi sıralamasında da madencilik ikinci sırada yer almaktadır. Bunun da önemli bir kısmını travertenler oluşturuyor" dedi. Sivas'ın 200 milyon metreküp traverten rezervine sahip olduğunu kaydeden Ayaz, "Sarı travertenler, en fazla Sıcak Çermik yöresinde, beyaz ve bej renkli olanlar ise Soğuk Çermik-Beypınarı köyü mevkisinde bulunmaktadır. Sıcak Çermik yöresinde çıkarılan sarı renkli travertenler, dünya markası durumunda" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.