Sismikten sonra sıra sondaj gemide

Sismikten sonra sıra sondaj gemide

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin mühendislik seviyesinin giderek geliştiğini belirterek, “Turkuaz’dan sonraki hedef Türkiye’nin bir sondaj gemisi, sondaj platformuna sahip olmasıdır” dedi.

Sismikten sonra sıra sondaj gemide
 
Türkiye enerji yatırımlarını mühendislik faaliyetleri ile devam ettiriyor. Enerji kaynaklarının aranması ve çıkarılması konusunda yerli teknoloji ve sanayinin önemi giderek artarken hükümetin konuyla ilgili çalışmaları da son hız devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin mühendislik seviyesinin giderek geliştiğini belirterek, “Turkuaz'dan sonraki hedef Türkiye'nin bir sondaj gemisi, sondaj platformuna sahip olmasıdır” dedi.

DENİZ DİBİNİ DE ARAŞTIRACAK

Ekim ayında denize açılacak ilk yerli sismik arama gemisi Turkuaz'ın madencilik faaliyetlerinde ve deniz altındaki yaşamı incelemek için kullanılacağını anlatan Yıldız, “Barbaros, petrol ve doğalgaz ile alakalı denizlerimizi süpürüyor. Madencilik için de bu aynı şekilde geçerli. Bu gemi (Turkuaz) deniz canlılarının, denizlerin kirlilik ve temizlik oranının da bilinmesine yarayacak” diye konuştu.

GÜNLÜĞÜ 1 MİLYON DOLAR

Yıldız, Barbaros Hayrettin Paşa'yı bir süreliğine 14 milyon dolara kiraya verdiklerini, bu sayede harcanan paranın birkaç yıl içerisinde kendisini amorti edebileceğini söyledi. Turkuaz için harcanan paranın da aynı şekilde amorti edileceğine inandığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “Turkuaz için harcadığımız 300 milyon lirayı da biz inşallah alacağız. Şu anda ham petrol varil fiyatlarının düşmesinden dolayı bir kısım sondaj gemilerinin ucuzladığını gördük. Petrol platformlarını günlük 1 milyon dolar civarında kiralıyorduk. Bundan sonra kendimiz bunu yapmış olacağız, bu tür yatırımlar da kendisini 3-4 yılda amorti eden yatırımlardır. ”

Tuzla gerekli teknolojiye sahip

Tuzla'nın yerli teknolojilerin kullanımı için yeterli mühendislik seviyesine çıktığını gördüklerini dile getiren Yıldız şunları söyledi: 

"Türkiye firmalarından şu anda Hazar'da platform yapanlar var. Bizim yerli sanayideki bir kısım pahalı üretimlerimizin bile gerçekleşmesi adına tercih edilmesi gereken bir nokta olduğu kanaatindeyim." Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) Türkiye enerji sektörüne yapacağı katkılara da değinen Bakan Yıldız, piyasanın serbestleşmesi açısından EPİAŞ'ı son derece önemli bulduğunu bildirdi.

AKKUYU PLANINDA SAPMA YOK

Akkuyu Nükleer Santrali ile üllkeye 735 milyon dolarlık giriş yapıldığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: “İşletme alım tarihi 2019 yılının sonu olarak belirlenmişti, 2020'yi geçebilir deniliyor ama henüz kendileri bize bu şekilde bir ifade kullanmış değiller. Ben işletme süresinin gecikip gecikmeyeceğine bakıyorum. Birinci ünitenin devreye alınma süresi 2020'nin çok ötesine giderse tabi ki bu gecikmiş olur. Bu gecikmenin kimin cebinden ödeneceği ise merak edilen konu. 
Günlük 12 milyar dolarlık cirosu olan bir işletmeden bahsediyoruz. Bu işletmedeki gecikmeler, yaptığımız anlaşma gereği tamamen Rusya tarafınca karşılanacak. Ne kadar erken işletmeye alınırsa o kadar fazla faydalı olacak. Biz de Türkiye'ye bu tesisin kazandırılmasından, bir an önce yapılmasından yanayız.”

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.