Sisi'den İhvan düşmanlığı

Sisi'den İhvan düşmanlığı

Mısır'da cumhurbaşkanlığı adayı eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, "Cumhurbaşkanlığı dönemim boyunca İhvan diye bir şey olmayacak" dedi.

Mısır televizyonlarının yayımladığı programda konuşan cumhurbaşkanlığı adayı eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, yönetime gelmek için plan yapmadığını belirtti. Sisi, şunları söyledi:

"Mısır yönetimini ele geçirmek için plan yapmış olsaydım, kendime ve halkın iradesine saygı göstermiş olamazdım. 3 Temmuz 2013'te yaptığım açıklama gayet açıktı. O tarihte hiç kimsenin müdahalesi olmadan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u geçici cumhurbaşkanı olarak açıkladım ve ardından 'Mısırlıların iradesine saygı göstermek benim için yönetimden daha şereflidir' dedim."

Sisi, "Geçen şubat ayında Mısır'ın içeriden ve dışarıdan hedef alındığını görünce cumhurbaşkanı adayı olmaya karar verdim. Ülkenin ve halkın geleceği için her vatansever bunu yapmalıdır. Mısır'a hiç kimse zarar veremez, onu koruyacak sahipleri vardır" ifadesini kullandı.

Halkın isteği ve çağrısı üzerine cumhurbaşkanı adayı olduğunu dile getiren Sisi, "Mısır halkının emirlerini yerine getirmek herkesin üzerine düşen bir görevdir. Vatandaşlar, ülkedeki en yüksek otoritedir" yorumunda bulundu.

Ülkeyi ordunun yönettiği yönündeki suçlamaları da reddeden Sisi, ordunun Mısır'ı önceden yönetmediği gibi şimdi de yönetmeyeceğini savunarak, ordunun geçmiş 30 yıl boyunca esas görevi olan ülkeyi korumakla uğraştığını, gelecekte de ülkeyi yönetmekte rolü bulunmayacağını dile getirdi.

Gelecek aşamada önceliğinin ne olduğu sorusuna "Gelecekteki önceliklerim istikrar ve güvenliktir" yanıtını veren Sisi, polisin yardımıyla ve insan haklarını ihlal etmeden güvenliği sağlamaya çalıştığına işaret etti.
Mısır'da 3 Temmuz sonrasında meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Sisi, "(Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı kastederek) Yöneticilerinden biri durumu değerlendirmek için benimle görüşmek istedi ve 45 dakika görüştük. Bana parmaklarıyla işaret ederek, Suriye, Afganistan ve Libya'dan savaşçılar gelerek Mısırlılara ve orduya karşı savaşacaklarını söyledi" diye konuştu.

Sizin buna cevabınız ne oldu sorusuna ise Sisi, "Biz varken hiç kimsenin insanları korkutmasına izin vermem. Mısırlılar evlerinde korkutulmaktansa ölmeyi tercih eder. Ona, orduya karşı silah kaldıranı yeryüzünden sileceğimi söyledim" yanıtını verdi.

Sisi, "Şimdiye kadar bana iki kere suikast düzenlendi ama korkmuyorum çünkü eceller Allah'ın elindedir" yorumunda bulundu.

"Cumhurbaşkanlığı dönemim boyunca İhvan diye bir şey olmayacak"

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan), halkın beklentilerini yerine getirmediğini iddia eden Sisi, "İhvan, Mısırlıların gözünden düştü. Bu sorun şahsımla ilgili değil. Bu düşünceyle tekrar barış olmayacak. İhvan, dini ve siyasi ahmaklık sorunu yaşıyor. Benim cumhurbaşkanlığı dönemim boyunca İhvan diye bir şey olmayacak" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.