Sırplar'ın yıktığı tarihi cami yeniden ibadete açıldı

Sırplar'ın yıktığı tarihi cami yeniden ibadete açıldı

Bosna'daki savaşta Srebrenitsa'da Sırplar tarafından yıkılan cami, onarılarak yeniden ibadete açıldı.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve 8 binin üzerinde Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında yeniden ibadete açılan Dalyegoşta Camisi'nin onarımı yurt dışında yaşayan Boşnakların maddi yardımlarıyla tamamlandı.
 
Caminin yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törene, Tuzla Müftüsü Vahid Fazloviç, Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, Bosna Hersek İslam Birliği yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
 
Tekbirler ve dualar okunarak açılan caminin onarımı için 100 bin avro harcandı. Caminin yanı sıra çeşme, türbe, abdesthane, imam evi inşa edildi, cami avlusu düzenlendi.
 
Dalyegoşta Camisi Onarım ve İnşaat Kurulu Başkanı Senahid Hociç, AA'ya yaptığı açıklamada, açılışı yapılan caminin son 400 yıl içerisinde aynı yerde onarılaran beşinci cami olduğunu söyledi.
 
Hociç, "Daha önceki yıllarda, bölgede yaşayan Müslümanlar, ihtiyaçları doğrultusunda, camiyi büyütmüşlerdi. Son olarak 1969 yılında yapılan cami ise 1992 yılında Sırp birlikleri tarafından yıkılmıştı. Buradaki ilk camiyi yaklaşık 400 yıl önce, Ujitse (Sırbistan) şehrinden gelen, halk arasında Hoçko adıyla tanınan bir Müslüman yaptı. İlk camiye zamanla önce ahşap, sonra taştan minare eklenmiş. Son halini ise 1969 yılında almış* diye konuştu.
 
Caminin önemli bir geleneği yıllardır sürdürdüğüne dikkati çeken Hociç, kurulduğu günden bugüne sadece "Hociç" soyadını taşıyanların camide imamlık yaptığını sözlerine ekledi. Hociç, caminin 1992 yılında yıkılmadan önceki son imamının ise babası Salih Hociç olduğunu ifade etti.
 
Caminin yıkıldığı gün Sırpların kendilerine evlerini terk etme talimatı verdiğini belirten Hociç, o güne dair şunları söyledi:
 
"Bizi cami önünde topladılar. Öğleden sonra Sırbistan'a doğru yaya olarak yola çıktık. Yanımızda sadece kişisel eşyalarımızı götürmemize izin verdiler. Babam hepimize tekbirler eşliğinde yola çıkmamızı söyledi. Biz tekbir getirmeye başladığımızda, bize evlerimizi terk etmemizi söyleyen Sırp komşularımız utançtan başlarını eğdi. Biz de oradan ayrıldık. Sırbistan'a geldikten sonra orada fazla kalmak istemedik. Önce Makedonya'ya, sonra Türkiye'ye gittik."
 
Bosna'daki savaşta, Dalyegoşta yerleşkesinde yaşayanlardan 670'i evlerinden sürülmüştü.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.