Şirketlere insan hakları standardı getirecek

Şirketlere insan hakları standardı getirecek

BM, uluslararası şirketlere insan hakları standardı getiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, uluslararası şirketlerin insan hakları standartlarına uyması için bir anlaşma çalışması yapılmasını kararlaştırdı.
 
Ekvador ve Güney Afrika tarafından Konsey'in bugünkü oturumuna sunulan karar tasarısı, 14'e karşı 20 oyla kabul edildi. Oylamada 13 ülke ise çekimser kaldı.
 
Rusya, Çin ve Hindistan karar tasarısını desteklerken, aralarında ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkelerinin de bulunduğu batılı ülkeler ise tasarı aleyhinde oy kullandı.
 
Konsey böylece, hükümetlerden, uluslararası şirketleri yasal olarak bağlayacak olan bir anlaşma için çalışma yapmaları talebinde bulundu. Bu konuda çalışma grubu oluşturulması ve görüşmelerin 2015 yılında başlaması kararlaştırıldı.
 
Tasarı lehinde söz alan delegeler Chevron şirketinin Amazonlar, Shell şirketinin Nijerya'da hak ihlalleri yaptığını öne sürerek, Bangladeş'teki Rana Plaza'da yaşanan faciaya dikkati çekti.
 
Tasarıya karşı çıkan batılı ülkelerin temsilcileri ise bu tür bir düzenlemenin yatırımcıların cesaretini kıracağını savundu.
 
Konu hakkında söz alan insan hakları örgütlerinin temsilcileri de tasarının sadece uluslararası nitelikteki değil, bütün şirketleri kapsaması gerektiğini kaydetti.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.