Sırıkta domatesten sonra sırıkta kavun yetiştirmeye başladılar

Sırıkta domatesten sonra sırıkta kavun yetiştirmeye başladılar

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi tarafından, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde serada 'sırıkta kavun' yetiştiriliyor.

Üniversite bünyesinde bulunan serada metal profillere bağlanan ipler sayesinde askıda duran kavunlar, adeta görsel şölen sunuyor. Üniversitenin serası içeresinde yetiştirilen kavunlar, olgunlaşmasının ardından hasat edilecek.
 
    GOÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap, serada sırıkta kavun üretimi konusunda yaptığı açıklamada, "Bundan 15 yıl önce Tokat'ta ilk defa sırık domates denedik, domatesi sırığa çıkardık. Bu yıldan itibaren de Tokat'ta artık kavun, karpuzu da sırıkta yetiştirmeye başladık. İnşallah başarılı oluruz. Başarabilirsek çiftçimiz için çok iyi olacak." diye konuştu.
 
    Amaçlarının kavun ve karpuzun en üst seviyede güneşten faydalanmasını sağlamak olduğunu dile getiren Kasap, "Bu yöntemle, her tarafının güneş alması, bir tarafının solmaması ve lekesiz bir şekilde kavun ve karpuzlarımızın üretilmesi sağlanabiliyor. Tokat'ta ilk başlattık. Böyle devam ederse, oluşursa, verimde ve kalitede de bir miktar artış görebilirsek çiftçiler arasında bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Hem verim hem de kalite artışı açısından iyi olacağı kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.
 
    Tokatlı çiftçiler sırıkta kavun yetiştirmeye sıcak bakar mı? diye sorulan soru üzerine, "Sırıkta domateste ilk başta kabul görmedi fakat verim artışı ve gelir artınca herkes bu alana yöneldi. Biz burada elde ettiğimiz başarıyı anlatacağız çiftçimizi bu yönteme teşvik edeceğiz." dedi. Havada asılı duran kavunların ağırlıktan dolayı kopup düşüp düşmeyecekleri konusunda sorulan soruya ise "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda buna benzer bir olay olmadı biz bitkinin kavunu taşıyacağına bu yönde bir sorun olmayacağına eminiz." ifadelerini kullandı.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.