Sırbistan'ın sığınmacı politikası değişmedi

Sırbistan'ın sığınmacı politikası değişmedi

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, sığınmacı krizi konusundaki tutumunun değişmeyeceğini belirterek, "Sırbistan, sınırlarını kapatacak duvarlar örmeyecektir" dedi.

Başbakan Vucic, Belgrad'daki Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'daki sığınmacı krizi ve Sırbistan'ın son dönemde kaydettiği gelişmeler konusunda açıklamalarda bulundu.

2014'te yaşanan sel felaketinden bugünkü sığınmacı krizine kadar olan süreçte Sırbistan'ın "siyasi istikrar" gösterdiğini belirteren Vucic, hükümetin yaptıklarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un, Romanya ve Sırbistan başbakanlarının da katılımıyla dün gerçekleşen üçlü zirvede, sığınmacı krizi konusunda yaptığı, "Almanya, Avusturya ve diğer devletler kendi sınırlarını kapatırsa, biz de sınırlarımızı kapatmaya hazırız" açıklamasını değerlendiren Vucic, "Bu konudaki tutumum değişmeyecektir. Sırbistan, sınırlarını kapatacak duvarlar örmeyecektir" dedi.

Vucic, basın toplantısının ardından Brüksel'e gideceğini anımsatarak, sığınmacıların Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak için "koridor" bölge olarak kullandıkları Balkanlar'ın ülke temsilcilerinin bir araya geleceğini söyledi.

Brüksel'de "ağır" konuların ele alınacağını vurgulayan Vucic, Sırbistan vatandaşlarının yüzde 99'unun ülkede meydana gelen sığınmacı krizinden etkilenmediğini ve hükümetin sivil toplum örgütleriyle işbirliğinde "iyi iş" çıkardığını kaydetti.

Vucic, dün akşam Karadağ'ın başkenti Podgorica'da yaşanan hükümet karşıtı protestolara da değinerek, "Sorunların barış ve diyalog ile çözülmesi gerekiyor. Bölgesel barış, bölgesel istikrarı getirecektir" ifadelerini kullandı.

- Sırbistan'ın, Kosova tepkisi devam ediyor

Bu arada, Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic de düzenlediği basın toplantısında, Sırbistan'ın, Kosova'nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) üyeliği konusunda mücadele etmeye ve ülke çıkarlarını savunmaya devam edeceğini ifade etti.

Dacic, Kosova'nın Sırbistan mirasına karşı olan tutumunun UNESCO üyeliği noktasında "nitelikli" olmadığını belirterek, ilgili ülkeleri konu hakkında bilgilendireceğini söyledi.

Çarşamba günü toplanan 58 üyeli UNESCO İcra Kurulu, Kosova'nın adaylığını 14'e karşı 27 oyla kabul etmişti. Toplantıda 14 üye çekimser oy kullanırken, 3 üye ise oylamaya katılmamıştı.

İcra Kurulunun kararıyla Kosova'nın üyeliği 3-18 Kasım'da Paris'te gerçekleştirilecek 38. UNESCO Genel Konferansı'nda oylanacak.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.