Sıra Bekleme Olayının Tamamen Psikolojik Olduğunun İspatı

Sıra Bekleme Olayının Tamamen Psikolojik Olduğunun İspatı

Sıra beklemekten nefret ediyoruz fakat sıra beklerken oyalanacak bir şeyler varsa eğer bu durumu o kadar da sıkıntı etmiyoruz. Araştırmalar da aynı şeyi söylüyor. İşte bu konuyla ilgili bazı enteresan örnekler.

"Sıra bekleme" psikolojisine ilişkin yazılmış şahane bir yazıdan kesit:

Bir havalimanı yönetimi, yolculardan sürekli bavul bekleme süresine ilişkin şikayet alıyormuş. Bunun önünü kesmek için de bavulları idare eden ve o Carousel'e atan personel sayısını artırmaya karar vermişler. Bu strateji gerçekten de işe yaramış, ortalama bekleme süresi sekiz dakikaya inmiş. Ancak şikayetler azalmamış.

Konuyu detaylıca inceleyen yönetim, bekleme süresini azaltmak için personel almak yerine, zaman kazanmak için uçaktan bavul alma platformuna kadar olan mesafeyi artırmaya karar vermiş. Yolcular eskisine kıyasla altı kat daha fazla mesafe yürüyorlarmış, Ancak platforma geldiklerinde çok az bekliyorlarmış. Uçaktan bavul almaya kadar geçen süre artmış ancak "bekleme" süresi azalmış. Şikayetler neredeyse sıfırlanmış. İnsanın bir şeyle (yürümek) meşgul olduğu süre, boş boş durduğu (bavul bekleme) süreye kıyasla çok daha kısa geliyor hakikaten.

Başka örnekler:

- Asansör bekleme --> Gökdelenlerde asansörlerin yanında boy aynaları bulunması

- Marketler --> Dergi, sakız ve şeker gibi ürünlerin kasa yanına koyulması

- Disneyland gibi eğlence merkezlerinde genelde bekleme süresinin olduğundan fazla yazılması ki belirtilen süreden önce Roller Coaster'a binince mutlu olalım, şen olalım (Ah şu batılılar)

- Yine böyle eğlence merkezlerinde sırayı gözümüzde büyütmememiz için genelde sıranın dümdüz değil yılan formatında olması, göze daha çekilir gelmesi

 

Ekşi Şeyler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.