Sıra arkadaşına böbreğini verdi

Sıra arkadaşına böbreğini verdi

Böbrek yetmezliği teşhisi konulan Emniyet Müdürü Taşkesen'e komiserlik kursundaki sıra arkadaşı Aslan, kendi organını bağışladı. Aslan, nakil böbreğe "Keremcan" ismini verdi....

Talat Öztuzsuz'un haberi:

Böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıldır diyalize bağlı yaşayan Mahmut Taşkesen, kendisi gibi 4'üncü Sınıf Emniyet Müdürü olan 15 yıllık arkadaşı Hasan Aslan'ın verdiği böbrekle hayata yeniden bağlandı. Taşkesen'e böbreğini veren Aslan, böbreğine bir de isim verdi: Kerem Can... Yani can ikramı... Malatya Polis Okulu Şube Müdürü 44 yaşındaki Mahmut Taşkesen'e 2003'te böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. 2005'te diyaliz makinesine girmeye başlayan Taşkesen, önce haftada 2 kez bağlandığı diyaliz makinesine, daha sonra haftada 3 kez bağlanmaya başladı. Kendi deyimiyle "hayatının sadece yarısını yaşayabilen" Taşkesen'in tek ümidi ise organ nakliydi. Ancak ailesinden uyumlu organ bulamadı. Umutların kırıldığı tam da bu dönemde 15 yıllık arkadaşı Hasan Aslan'dan "hayati" bir teklif geldi. Kendisi gibi 4'üncü Sınıf Emniyet Müdürü olan ve Diyarbakır Polis Okulu Şube Müdürü olan Hasan Aslan, bir akşam kendisini telefonla arayarak, "Sana böbrek vermek istiyorum"dedi. Analiz ve testler olumlu çıkınca, Antalya'da özel bir hastanede ameliyat yapıldı. Mahmut Taşkesen, hayatını karartan rahatsızlığından 3 aylık sürede kurtuldu.

'CAN İKRAMI' ANLAMINA GELİYOR

İki arkadaşın dostluğu çok eskiye dayanıyor. İstanbul'da 1995'te 9 ay süren Komiserlik Kursu'nda Şanlıurfalı Mahmut Taşkesen'le tanışan Gaziantepli Hasan Aslan, arkadaşının hastalık teşhisi ve diyalize başlaması süreçlerine tanıklık etti. Hatta organ nakli konusunda Mahmut Taşkesen'in daha önce İstanbul ve Antalya'ya yaptığı umut yolculuklarına da eşlik etti. Arkadaşının hastalığının aklından hiç çıkmadığını söyleyen Hasan Aslan, "Bir akşam evde kitap okurken, 'neden sen böbreğini vermiyorsun?' diye düşündüm. Önce akraba dışı organ verme konusunu öğrendim. Bu araştırma sürecim 2-3 ay sürdü. Doktorlarla görüştüm. Kan grubumuz da uyduğu için organ verebileceğimi öğrendim. Organ vermeye sağlık olarak elverişli olduğumu öğrendim" dedi. Ameliyatı gerçekleştiren Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirtaş'ın organ nakliyle ilgili kitabını okuyan ve kitapta bağışlanan organa isim verilmesi konusundan çok etkilenen Aslan, arkadaşına bağışladığı böbreğe bir de isim verdi: Kerem Can... Aslan, 'Kerem'in ikram anlamına geldiğini, 'Kerem Can'ın da 'can ikramı' anlamına geldiğini anlattı.

Sabah