Sınıra 3.5 metre duvar

Sınıra 3.5 metre duvar

IŞİD militanlarının sızma ihtimalleri ve tansiyonun düşmediği Tükiye-Suriye sınırındaki kaçak geçişlerin önlenmesi amacıyla sınır hattında 3.5 metrelik duvar yapılmasına karar verildi.

İçişleri Bakanlığı, Suriye sınırında güvenlik kuşağı oluşturulması amacıyla sınır boyundaki dört kentin valiliğine 20 milyon liralık acil ödenek gönderdi.

Bu kapsamda harekete geçen Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa valilikleri “güvenlik kuşağı" için ortak proje oluşturdu.Projeye göre; Türkiye ile Suriye arasında bululan 911 kilometrelik sınıra birbirine geçmeli ortalama 3.5 metre yüksekliğinde beton duvarlar yerleştirilecek. Ayrıca, duvarın Türkiye kısmına yol yapılırken, yolun arkasına yüksek tel çit çekilecek. Güvenlik önlemlerinde aydınlatma ve kameralı takip sistemi kurulacak.
Sınırda yaşanan yasadışı geçişlerin tüm müdahalelere rağmen önlenememesi ve kimliği tespit edilemeyen bazı terör örgütü üyelerinin illegal şekilde ülkeye girdiği yönünde sıkça istihbaratlar alınması İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Bakanlıkta yapılan değerlendirmeler sonrasında, sınır güvenliğinin belirli ölçüde sağlanması amacıyla Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa valiliklerine mayıs ayında 5'er milyon liralık özel ödenek gönderdi. Toplam 20 milyon liralık ödeneğin valiliklere ulaşmasıyla birlikte “sınır boyunda güvenlik kuşağı" oluşturmayı sağlamak amacıyla ortak proje çalışması başlatıldı. Proje çalışmaları kapsamında da dört kentin valisi kısa süra önce Hatay'da biraraya geldi. Hatay Valisi Ercan Topaca, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, eldeki projeleri değerlendirip tek bir proje üzerinde karar verdi.

Valilerin ortak karar aldığı projeye göre güvenlik kuşağı üç aşamalı olacak. Önce sınır çizgisi üzerine yüksekliği en az 3.5 metre olacak beton bloklar yerleştirilecek.Birbirine geçmeli biçimde dökülecek beton blokların, başka yerlere taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla parçalı biçimde dökülmesi benimsendi.

EK ÖDENEK

Yapılması planlanan sınır güvenlik hattının maliyetinin yüksek olması nedeniyle ek ödenek gönderilebileceği kaydedildi. Bu kapsamda; aynı zamanda son seçimde Gaziantep'ten miletvekili seçilen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 10 milyon lira ek ödenek gonderilmesi için girişimde bulunduğu öğrenildi.

yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.