’Sınır ticaret merkezleri kuruluyor’

’Sınır ticaret merkezleri kuruluyor’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sınır ticaret merkezlerinin oluşturulacağını belirterek, "İnşallah bir, bir buçuk ay sonra sınır ticaret merkezlerini nerelerde kuracağımızı, ne yapmamız gerektiğini sizlerle olgunlaştıktan sonra paylaşmış...

İmam Hatipliler Platformu’nun Diyarbakır’da düzenlediği toplantıya katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Diyarbakır’ın özellikle son zamanlarda, Sur’da yaşanan çatışmalarla, Surda’ki hendek siyasetinin getirmiş olduğu izlerle Türkiye’nin gündeminde olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, Sur esnafına faizsiz kredi çalışmasının tamamlandığını söyledi. Bakan Tüfenkci, “Bununla ilgili Başbakanımızın talimatları doğrultusunda çalışma tamamlandı. TESKOMB ve Halk Bankası üzerinden bu krediler önümüzdeki haftadan itibaren verilmeye başlanacak. Bu bir hayat bulma veya can suyu anlamında yeniden işlerini toparlama anlamında önemli bir destek olacaktır” diye konuştu.

 

"SINIR TİCARET MERKEZLERİ KURULUYOR"

Sınır hattındaki güvenlik önlemleri ile ilgili de bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz Suriye hatta Irak sınırımıza güvenlik nedeniyle duvarlar örüyoruz ve geçişleri kontrol altına almak istiyoruz. Bu bağlamda oradaki insanlarımızın karşı ülkelerle ticaretini yavaşlatmama anlamında yeni kapıları da hayata geçiriyoruz. Üzümlü Sınır Kapısı ağustosun 24’ü itibari ile faaliyeti geçirdik. Esendere kapımız yine oradaki birtakım güvenlik problemleri nedeni ile kapalıydı, orada çok modern bir kapı yaptık. İnşallah resmi açılışını Başbakanımızın katılımıyla yapmayı düşünüyoruz ama şu anda fiilen Esendere Gümrük Kapısı da işlemeye başladı. Şu anda Bakanlığımızın çalışmaları doğrultusunda yeni kapılara da ihtiyaç duyuluyorsa İçişleri Bakanlığı’nın da koordinesinde yeni kapıların da açılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız yasal olmayan geçişlerin önlenmesi ama yasal ticaretin de önünün sonuna kadar açılması noktasına çalışma yapmaktır. Oradaki özellikle sınıra yakın il ve ilçelerin ticaretinin bu yolla geliştirilmesi ve oradaki refah düzeyini arttırılmasını istiyoruz. Bu noktada sınır ticaret merkezlerini oluşturmak önemlidir. İnşallah bir, bir buçuk ay sonra sınır ticaret merkezlerini nerelerde kuracağımızı, ne yapmamız gerektiğini sizlerle olgunlaştıktan sonra paylaşmış olacağız. Bir, sınıra duvar örerek kaçakçılığı önlemeyi, güvenliği sağlamaya çalışıyoruz. İki oradaki güvenlik güçlerimizi aktif hale getirerek önleme çalışıyoruz, üç yasal ticaretin sonuna kadar önünü açarak, sınır ticaret merkezleri, yeni kapılarla beraber oradaki gayri yasal ticaretin önüne geçmeye çalışacağız. Örneğin, sınır ticaretlerinde örneğin gümrük vergilerini sıfırlayacağız. Dolayısıyla artık kaçak yollardan eşya getirmelerine oradaki vatandaşlarımızın gerek kalmayacak.”

(İHA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.