Sindirim sistemine reset atmanın yolu "Oruç"

Sindirim sistemine reset atmanın yolu "Oruç"

Allah'ın kullarının yüzüne rahmetiyle güldüğü, merhametiyle yüzlerine güldürdüğü, 30 gün baş tacı ettiğimiz, ayların en güzeli Ramazan geldi. Ramazan ayı manevi olarak temizlendiğimiz, dupduru bir hidayet kaynağı olmasının yanında...

Çalışmalarda oruç tutmanın yaşlanmayı geciktirdiği ve bazı hastalıkları önlediği belirtiliyor. Vücudun dinlenmesi ve disipline girmesini sağlayan oruç tutmanın faydalı ve sakıncalı olduğu durumları uzmanlar anlattı: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm.Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, “Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan; günde yalnızca bir tek ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastaların oruç tutması, doktorlarından da onay alınarak mümkün olabilir" diyor. Yazıcıoğlu, “Oruç tutabilecek grupta yer alan şeker hastalarının Ramazan ayında herhangi bir sağlık sorunu yaşamamaları için iftarda çok hızlı yemek yememeleri gerekir. Sahurda vücudu zorlayacak yiyecekler yerine kahvaltı tercih edilmeli. Bu kişiler iftardan sahura kadar geçen sürede sıvı tüketimini iyi ayarlamalı, tuz kaybını yerine koymalı. Ayrıca şeker hastaları gün içinde şeker düzeylerini kontrol etmeli" şeklinde konuşuyor.
Emzirme ve hamilelikte oruç
Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, ise oruç tutulmayacak hallerin başında hamileliğin ve emzirmenin geldiğini söylüyor ve devam ediyor: Hamilelik bebek lehine, anne adayının vücudunun mineral vitamin protein yağ ve şeker depolarının tabiri yerindeyse sömürülmesi anlamına geliyor. Hamile kişinin metabolizması değişiyor, bebeğin sağlıklı gelişmesi için daha fazla kalorili ama dengeli gıda alımına ihtiyaç oluyor. Oruç ise annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Anne adayı ya da emziren annenin oruç tutmak istemesi halinde bazı kurallara dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Uzm.Dr. Şamilgil, “Havanın çok sıcak olduğu saatlerde dışarıda dolaşılmaması gerek. Terleten giyisilerden uzak durulmalı. Sahurda ve iftarda kabızlığa engel olmak için 4-5 dilim çavdar veya kepekli veya tam tahıllı ekmek büyük porsiyon yeşil salata doyulmazsa 2-3 kaşık bulgur yenmeli. İftara 1 bardak su eşliğinde yoğurt çorbasıyla başlamalı, kısa sürede fazla yenmemeli, kızartma ve ağır yağlı yemekler yerine zeytinyağlılarla devam ederek haşlama veya ızgara et, tavuk, balık yani protein tüketmeli, 1 saat sonrası 1-2 porsiyon meyve ve 3 bardak kadar su tüketilmeli. Çok tuzlu, sucuk, pastırma, pizza turşu, kavurma gibi gıdalar, şerbetli tatlılar, meyve suları, pirinç, patates az tüketmeli. Tüm besin gurupları yanında büyük bir avuç tuzsuz ve kavrulmamış badem, ceviz, fındık tüketilmeli. İftar sonrası 15 dakika kadar yürüyüş yapılmalı. Sahur yapılmadan oruca başlanmamalı. Sahurda mutlaka kahvaltı edilmeli
Midesinde ülseri olan dikkat
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kutlu Erol da, "Ramazan ayında oruç tutmak kişinin genel sağlık durumu üzerinde mükemmel etkiler oluştursa da diyabet, böbrek, karaciğer, migren gibi kronik hastalıkları olanların bu dönemi çok daha dikkatli ve sağlıklarını ön planda tutarak geçirmeleri gerekir. Kontrollerinizi Ramazan öncesi dönemde yaptırmanız çok yerinde olur. Tiroid bezinde bazı kronik hastalıkları olanlar hekimlerinin kontrolünde, ilaçlarını sahur vaktinde aldıkları takdirde oruç tutabilirler. Uzun süreli açlık ve susuzluğun sorun oluşturmayacağı kronik hastalıklarda oruç tutulabilir" diyor.
Uzm.Dr. Erol, oruç tutamayacak hasta grubunu şöyle sıralıyor: İnsülin veya kan şekerini düşürücü özelliği olan ilaç (oral antidiyabetik) kullanan diyabet hastaları, ağır kalp yetmezliği olanlar, hamileler, emzirme dönemindekiler, kan şekeri sıklıkla normalin altına düşenler, mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar, kronik karaciğer ve kronik böbrek hastalıkları olanlar, tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka düzenli beslenilmesi gereken hastalıkları (tüm kanserli ve önemli ameliyat geçirmiş hastalar gibi) olanlar, mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalıkları (tüberküloz ve diğer ateşli hastalıklar gibi) olanlar kesinlikle hekimlerinin izniyle oruç tutabilirler.


Sahur sonrası uyuma reflü sebebi
Ramazan ayının sindirim sistemi için bir 'reset'leme dönemi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Süleyman Uraz ise, "Sadece sindirim sistemi için değil aynı zamanda diğer tüm organ sistemlerinin sağlığını koruması için doğru beslenme bu dönemde daha çok önemli. Ramazanda bilindiği gibi iki öğün vardır. Sahur ve iftar. Bu iki öğünde ne yazık ki yanlış beslenilmekte, ya var olan problemler artmakta veya olmayan yeni problemler ortaya çıkabilir. Olması gereken gece erken yatıp sahurda uyanıp, yemek yiyip tekrar uyumamak, güne başlamak. Ancak geç saatlere kadar oturup sahur yemeğini yiyip yatmak gibi pratik bir alışkanlık var. İşte problem de buradan kaynaklanmaktadır. Yatar pozisyonda özellikle yemek borusunun mide ile birleşme bölgesinde gevşeklik veya midede fıtıklaşma varsa gıda ve asit ile dolu mideden yemek borusuna reflü olması kaçınılmaz olacaktır" diye konuşuyor.
Yaşlanmayı geciktiren oruç
Doktor kontrolleri sonrası sağlığında problem olmayanlar içinse oruç mükemmel bir antioksidan görevi görüyor. Hücre yenilenmesini artıran oruç, yaşlanmayı geciktiriyor, algı ve öğrenme seviyesini maksimuma çıkarıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, "Oruç tutarken uzaklaştığımız fiziksel istekler, beynimizin yapılan işlere yoğunlaşmasını sağlıyor. Gereksiz metabolik aktivitelerle uğraşmayan vücut, algılama ve öğrenmeye odaklanarak hafızamızın daha iyi çalışmasına katkıda bulunur. Birçok hastalıkta kilit rol oynayan kandaki lipit ve kolesterol düzeyi, düzensiz beslenmeye bağlı olarak vücudumuza zarar verir. Damar duvarları kolesterol parçacıkları ile kaplanarak kan sirkülasyonunu bozar, bu da birçok hastalığa davetiye çıkarır. Hücre yenilenmesini aksatan, dokuların onarımını geciktiren bu durum yaşlanma sürecini önemli ölçüde artırır. Ramazan ayında oruç tutanlarda kandaki lipit ve kolesterol düzeyi azaldığı için damarların kendini tamir ettiğini belirten Dr. Yavuz, oruç sayesinde damarların temizlendiğini ve kan dolaşımının arttığını vurguladı. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda; oruç tutmak hücrelerin yenilenmesini sağladığı için bedenimizi ve zihnimizi daha sağlıklı hale getirir ve yaşlanmayı büyük ölçüde geciktirir" diyor.

Örnek beslenme
İftarı açarken su içebilirsiniz ama unutmayın ki bir bardaktan fazla su içerseniz proteinleri sindiren mide asidi sulanır ve et türlerini, süt ürünlerinin sindirimi azalır ve güçleşir, mideden barsağa gıda geçişi yavaşlar, şişkinlik hissi oluşur. Başlangıçta 1 bardak su yeterlidir. Sıvı açığınızı sebze, et, tavuk suyu, yoğurt veya mercimek çorbasıyla gidermeniz daha sağlıklıdır. Ana yemek olarak et, balık, tavuk, yumurta, baklagiller ve yanında avuç içi kadar pide veya 2 dilim çavdar ekmeği veya 2-3 kaşık kepekli makarna veya bulgur yenilebilir. Et gibi protein ürünleri yanında patates ve börek yerine büyükçe bir porsiyon koyu yeşil yapraklı salata, soyulmamış salatalık ve domates tüketilmesi asid besin yükünü, alkali besinle dengelemenizi sağlayacak, böbreklerinizin yorulmasını engelleyecektir. Protein ve yağ içeren besinler yerine, ağırlıklı olarak pirinç, patates, börek, pide, pizza, kek, kurabiye benzeri gıdaların tüketilmesi hem kilo almanıza hem de daha çabuk acıkmanıza neden olabilir. Protein ve yağ çok daha uzun sürede sindirildiğinden daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.