Sindirim Sistemi Tedavisi Artık Daha Kolay

Sindirim Sistemi Tedavisi Artık Daha Kolay

Sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisi, yenilenen teknolojiyle daha güvenli ve konforlu hale geldi.

Endoskopik cihazların gelişimi, uygulayan gastroenterogların deneyimlerinin artmış olması ve sedasyon (ayarlanabilen uyku hali) konusundaki yeniliklerin, işlemleri kolaylaştırdığı gibi eskiye oranla anestezi riskini de azalttığı belirtildi.

Sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisi, yenilenen teknolojiyle daha güvenli ve konforlu hale geldi. Endoskopik cihazların gelişimi, uygulayan gastroenterogların deneyimlerinin artmış olması ve sedasyon (ayarlanabilen uyku hali) konusundaki yeniliklerin, işlemleri kolaylaştırdığı gibi eskiye oranla anestezi riskini de azalttığı belirtildi.

HASTAYA ÖZEL DEZENFEKTE
Günümüz teknolojisiyle geliştirilerek, hekimlerin kullanımına, hastaların hizmetine sunulan endoskopik cihazların insan hatasının en aza indirildiğini belirten Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Gastoentroloji Bölümü Uz. Dr. Murat Öksüz, “Uygulamada kullanılan cihazlar her hastadan sonra dezenfekte edilmekte ve sarf malzemeleri her hastaya özel olarak değiştirilmektedir. Artık bu işlemler sadece tanısal olarak kalmayıp tedavi yöntemleri olarak da kullanılmaktadır” dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tanısal ve tedavi işlemlerinden yaygın olarak kullanılan ÖGD (özefagogastroduodenoskopi) hakkında bilgi veren Uzman Dr. Murat Öksüz, bu yöntemde tanı işlemlerin 1-1.5 dakika arasında sürdüğü fakat yapılan müdahale ve uygulanacak tedaviye göre işlem süresinin uzayabileceğini belirtti.

Uz. Dr. Murat Öksüz, bu uygulamayla yapılan tedaviler hakkında açıklamada bulunurken “Sentetik veya metal stentlerin üst sindirim sistemlerindeki darlıklara yerleştirilmesi, darlığın genişletilmesi, darlıkların balon yardımı ile açılması, diş, iğne, kalem, pil gibi yutulan yabancı cisimler endoskop içinden geçirilen özel aletlerin yardımıyla çıkartılması, çeşitli yöntem ve materyallerle yapılan kanama tedavisi, endoskopun içinden geçirilen özel aletlerle poliplerin ve erken kanser bölgesinin çıkarılmasında da kullanılabilir” dedi.

KANSER RİSKİ İÇİN GEREKLİ
Kolonoskopi tedavisinin yöntemlerinden ve bu sırada yapılabilecek girişimsel işlevlerden de söz eden Dr. Murat Öksüz, “İşlem 10-30 dakika arasında sürmektedir. Kabızlık, ishal, kan ve iltihap gelmesi, karında kitle-şişlik-ağrı gibi durumlar, dışkı kalınlığında incelme, ailede barsak kanseri veya polibi hikayesi olması veya kansızlık olması durumlarında uygulanır. Ayrıca artık 50 yaş sonrası kolon tarama testi olarak da öncelik taşımaktadır. Anal kanaldan başlanılan işleme, tüm kolon boyunca devam edilip, terminal ile umda sonlandırılır. En sık yapılan işlem, polip çıkartılmasıdır. Çünkü poliqplerin kanser riski taşıyabilecekleri için mümkün olduğunca çıkartılmaları gerekir” dedi.

ERPC’DE BAŞARI ŞANSI YÜZDE 95
ERCP tedavisinin ise safra yolları ve pankretik kanalın değerlendirilmesine olanak tanıyan girişimsel işlem olduğuna ve ERCP’nin artık tanısal değil, tedavisel olarak uygulandığına değinen Uz. Dr. Murat Öksüz, bu işlemdeki başarı şansının ise yüzde 95 oranında olduğunu söyledi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.