Sincar Dağı'nda durum vahim değil

Sincar Dağı'nda durum vahim değil

Sincar Dağı'nda incelemede bulunan ABD askeri personeli, bölgedeki insani durumun beklendiği kadar vahim olmadığı, dolayısıyla ''kurtarma misyonu'' ihtimalinin düşük olduğu bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak'taki Sincar Dağı'nda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanları tarafından kıstırılan Iraklı sivillerin içinde bulunduğu koşulların beklenenden daha iyi olduğunun tespit edildiğini, dolayısıyla ABD'nin oradaki sivilleri tahliye etmeye dönük bir kurtarma misyonu yürütmesinin çok daha az ihtimal olduğunu belirtti.
 
Bakanlık Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın talimatıyla icra edilen insani yardım çabaları kapsamında bugün bir grup Amerikalı askeri personelin, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) refakatinde, Sincar Dağı'ndaki durum ve ABD'nin bugüne kadarki askeri eylemlerinin etkisine dair bölgede inceleme çalışması yürüttüğünü bildirdi.
 
Kirby, 20'nin altında personelden oluşan ekibin, muharebeye girmediğini ve güvenli biçimde Erbil'e geri döndüğünü aktardı.
 
Sözcü Kirby, ekibin, Sincar Dağı'ndaki Yezidilerin sayısının korkulandan çok daha az olduğunu tespit ettiğini, bunda havadan insani yardım operasyonlarının başarısı, IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları, Peşmerge'nin çabaları ve binlerce Yezidi'nin son birkaç gün içinde her gece dağı terk etme yeteneği ortaya koymasının kısmi rolünün bulunduğunu kaydetti.
 
Kalan Yezidilerin de önceki tahminlere göre daha iyi koşullarda olduklarını ve ABD uçaklarının havadan bıraktığı su ve gıda malzemesine erişimlerinin devam ettiğini bildiren Kirby, bu değerlendirme neticesinde, bir tahliye misyonunun yürütülmesinin çok daha düşük ihtimal olduğuna kanaat getirildiğini belirtti.
 
Kirby, buna ilave olarak, ihtiyaç olduğu ölçüde insani yardımlar sağlamaya ve Amerikan personeli ve tesislerini korumaya devam edeceklerini ifade etti.
 
ABD önceki gün, Sincar Dağı'nda mahsur kalan binlerce sivilin yüz yüze olduğu insani krizin boyutunu değerlendirmek ve sivillerin havayoluyla ya da güvenlik koridoru yoluyla tahliyesi gibi ilave insani yardım seçeneklerinin uygulanabilirliği üzerinde incelemelerde bulunmak üzere geçici misyonla Irak'ın kuzeyine 129 asker daha göndermişti. 
 
 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes dün düzenlediği basın toplantısında, Obama'nın, Sincar Dağı'nda mahsur durumda olan binlerce Iraklı sivili kurtarmak için, havadan taşıma ve emniyetli geçiş koridorları oluşturma gibi formüller de dahil bir dizi askeri seçeneği değerlendirdiğini, bölgeye giden ekibin incelemelerini tamamladıktan sonra sunacakları önerilere göre birkaç gün içinde bu konuda bir karar vereceğini açıklamıştı.
 
Rhodes, olası bir kurtarma operasyonunda kara askerlerinin de kullanılması seçeneğini dışlamamış, ancak askerlerin herhangi bir muharip rol üstlenmelerinin söz konusu olmadığının tekrar altını çizmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.