Sınav gecesi kafeinden uzak durun

Sınav gecesi kafeinden uzak durun

Öğrenciler için hayati öneme sahip olan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) sağlık problemi yaşamamak için Diyetisyen Ayşe Duran kritik tavsiyelerde bulunuyor.

Duran, özellikle sınav öncesi gece kafein içeren içeceklerden uzak durulması, tavuk gibi çabuk bozulan ürünleri dışarıda tüketmeme uyarılarında bulunuyor.
 
Haziran ve Temmuz ayında yapılacak LYS ve KPSS sınavlarına gireceklerin sağlık problemleri yaşamaması için Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Duran kritik tavsiyelerde bulunuyor. Duran, adayların sınavda sorun yaşamamaları ve daha başarılı olabilmeleri için dikkat etmeleri gereken doğru beslenme yöntemleri hakkında bilgi verdi. Sınava girecek olanların kaygı ve stresten uzak bir fizyolojiyle sınava hazır olmaları gerektiğini anlatan Dyt. Duran, “Bunun için en önemli unsurlar düzenli uyku ve doğru beslenmedir.” dedi. Ayşe Duran, düzenli uyku ve doğru beslenme için ise gerekenleri şu şekilde sıraladı: 
 
- Sınav esnasında öğrencilerin stresle birlikte mide problemleri ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için mutlaka sınav gecesi uyumadan en az iki saat önce kafein içeren kola, neskafe, Türk kahvesi gibi içecekler içilmemelidir. Kafeinli içecekler uyku düzenini etkilediği için kalp çarpıntısı, sınav kaygısı, korku ve stresi de davet eder. 
 
- Sınavdan birkaç gün önce tavuk içeren ürünleri dışarıda yememeye özen gösterin. Çünkü tavuk çabuk bozulan ve zehirlenmeye yol açabilen bir gıdadır. Özellikle sınav öncesi yemeklerinizi evinizde tüketin, dışarıda yemek tüketmeyin. Daha önce hiç denemediğiniz ürünleri tüketmeyin. Açıkta satılan tüm ürünlerden uzak durun. 
 
- Gaz yapıcı(lahana, kurubaklagil vb), asitli, yağda kızartılmış, baharatlı, soslu, aşırı tuzlu(salamura vb.) gıdalardan ve içeriği bilinmeyen paket ürünlerinden uzak durun. 
 
- Halk arasında bilinen en büyük yanlış ise sınav öncesi gençlere çok şekerli gıdaların tavsiye edilmesidir. Aksine sınav öncesi yenilen fazla şekerli gıdalar kan şekerini hızla düşürür ve hipoglisemiye neden olabilir. Bunun sonucunda el ve ayaklarda uyuşma, titreme, konsantrasyon eksikliği görülür. Bu tür basit karbonhidratlardan uzak durmak gereklidir.
 
- C vitamininden zengin beslenin. Özellikle kivi, portakal, çilek, kiraz, ıspanak, domates, kabak, yeşil sivri biber vb. besinler c vitamini yönünden zengindir. 
 
- Sınav haftası düzenli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Ana öğünlerinizden öğle ve akşam öğünlerinizde bir gün ızgara balık, bir gün kırmızı et, bir gün etli sebze yemeklerinden olsun. Yoğurt ve salatanızı öğünlerinizin yanına ekleyin. Ara öğünlerinizde çay olarak özellikle kuşburnu çayını tercih edebilirsiniz. Beslenme düzeninin kişiye özgü olduğunu unutmamak gereklidir. Sadece sınav için değil sağlığımız için düzenli ve yeterli beslenmeliyiz. Bunun için diyetisyen kontrolünde olmak gereklidir.
 
- Öğünlerinizde tahıllı, ruşeymli, çavdarlı veya yulaflı ekmeğe yer verin. Çünkü ekmek içerisinde bulunan maya bireyin sinir sistemini etkileyerek daha sakin bir gün geçirmesini sağlar. 
 
- Su tüketiminize dikkat edin. Vücudun elektrolit düzeni için su tüketimi gereklidir. Hiçbir sıvı gıda suyun yerini tutamaz. Beynin büyük bir kısmını su oluşturur. Konsantrasyonu sağlamak için su içmek gereklidir. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.