Simav'da erken bahar

Simav'da erken bahar

Kütahya'nın Simav ilçesinde, havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçmesiyle şeftali, erik, badem ve kızılcık ağaçları yaklaşık 2 ay erken çiçek açtı.

Simav ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, ağaçların iki ay erken çiçek açmasının üreticileri endişelendirdiğini bildirdi. İlçe genelinde eski yıllara göre don riskinin 18 Nisan tarihine kadar devam ettiğini ifade eden Başkan Bütüner, ağaçların iki ay erken çiçek açmasının olası bir don riskine karşı büyük oranda rekolte ve kalite kayıplarına yol açabileceğini, üreticilerin haklı olarak endişelendiği söyledi.

İlçenin özellikle Kırvadi bölgesinde çiçeklenen şeftali, erik, badem ve kızılcık ağaçlarının yanı sıra elma, armut, kiraz ve vişne ağaçlarında erken uyanma durumunun yaşandığına vurgu yapan Başkan Bütüner, bu durumun çiftçileri gelecek açısından korkuttuğunu söyledi

Başkan Bütüner, Türkiye genelinde olduğu gibi Simav'da da bir süredir gözlenen kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının tarımsal açıdan sıkıntılı bir süreç yaşatabileceğini söyledi.

Simav'ın meyvecilik açısından önemli bir tarım kenti olduğunu, çok sayıda meyve ve sebze çeşidinin yetiştirildiğini ifade eden Başkan Bütüner, kuraklık ve yüksek sıcaklıkların, ilçenin özellikle Kırvadi bölgesindeki meyve ağaçlarının çiçek açma döneminde ciddi bir sapmaya yol açtığını bildirdi.Şeftali, erik, badem ve kızılcık ağaçlarının deyim yerindeyse kış ortasında çiçeklendiğini ifade eden Başkan Bütüner, bölgede daha önceki yıllarda da erken çiçek açma durumunun yaşandığını, ancak bu kez yaklaşık 2 aylık bir fark olduğunu bildirdi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.