SIM kart tarihe karışıyor: e-SIM

SIM kart tarihe karışıyor: e-SIM

Apple ile Samsung'un öncülüğünde yürütülen yeni proje ile birlikte cep telefonlarının en kıdemli aparatı olan SIM kartlara veda edeceğiz.

Cep telefonlarının en önemli harici aparatı hiç kuşkusuz SIM kartlar. Her ne kadar bugün artık akıllı telefonlar, telefonun ana işlevi olan arama ve görüşmeyi dahi zaman zaman ikincil plana atabilecek denli ek işlevlere kavuşmuş olsa da cep telefonları ilk çıktığı günden beri daima en önemli aparatları SIM kartlar oldu.

İşte aradan geçen yıllarla birlikte hem dahili kapasitelerini arttıran hem de kademe kademe küçülüp bugün artık nano boyutlara kadar gerileyen SIM kartlar çok yakın bir gelecekte artık tamamen ortadan kalkacak.
Daha gelişmiş ve kolay kullanım sunan yeni bir standart getirmek için mobil operatörlerle istişarelerde bulunan Apple ile Samsung'un hedefi gömülü SIM kartlara (e-SIM > embedded/gömülü SIM) geçiş yapmak. Mevcuy sistemden farklı olarak doğrudan telefonun içerisine gömülü biçimde tasarlanacak ve operatör değişimi yahut çift SIM kullanımı gibi senaryolara yönelik tak/çıkar ihtiyacını ortadan kaldıracak olan eSIM teknolojisinde kartın aktifliği ve pasifliği doğrudan operatörler tarafından uzaktan yönetilecek. Kullanıcı da tüm gerekli SIM işlemlerini telefonlara yerleştirilecek evrensel bir arayüz üzerinden gerçekleştirebilecek. Keza bunun bir diğer avantajı da telefonlarda yaşanacak incelme olarak karşımıza çıkacak.

Mobil operatörleri küresel çapta temsil eden GSM Association, konuya yönelik açıklamasında, aralarında AT&T, Vodafone, Orange, T-Mobile ve Telefonica gibi sektörün önde gelen isimlerinin de bulunduğu pek çok operatörün e-SIM fikrine sıcak baktıklarını belirtirken, Apple ile Samsung'un öncülüğünde yürütülen projenin diğer firma ve operatörler tarafından da kabul görmesi halinde en erken ihtimalle önümüzdeki yıl içerisinde uygulamaya konulabileceğini ifade etti.

Bu arada Apple'ın bu projenin öncüsü olarak nitelendirebileceğmiz Apple SIM tasarımını da bu vesileyle atlamayalım. Şöyle ki geçtiğimiz sene satışa sunulan LTE destekli iPad'lerde yer verilen bu Apple SIM'ler kullanıcılara farklı operatörler arasında seçim (ve hatta dilerlerse geçiş) yapma imkanı sunuyor. Muhtemelen şimdilik Apple SIM uygulamasını destekleyen operatörlerde sürdürecek olan Apple bunun ertesinde eğer işler beklendiği hızda giderse önümüzdeki sene çıkacak olan iPhone 7 ile birlikte de e-SIM'e geçiş yapar.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.