Silifke'de Açıkta Yetiştirilen Kış Çileği Hasadı Başladı

Silifke'de Açıkta Yetiştirilen Kış Çileği Hasadı Başladı

Mersin’in Silifke ilçesinde açıkta yetişen çilek, kalitesi ve aromasıyla dikkat çekiyor.

Mersin’in Silifke ilçesinde açıkta yetişen çilek, kalitesi ve aromasıyla dikkat çekiyor. Yaz günü hasat edilenlerden daha lezzetli olan çileğin eylül ayında dikimi yapıldığı ve kasım ayının başından itibaren hasat edildiği bildirildi. Silifkeli üretici, açıkta yetişen çilek yanı sıra örtüaltı çilek üretimiyle çilek sezonunu 9 aydan 10 aya çıkarmayı hedefliyor.
 
Silifke’nin Gülümpaşalı Mahallesinde Abdullah Üredi, fidesini kendisinin yetiştirdiği çilekleri üç dönümlük tarlaya dikimi yaptıktan iki ay sonra hasat almaya başladığını, ilk hasadının eş dost ve akrabaları ile paylaştığını, daha sonra ise yurtiçine kilosu 5 ile 8 TL'den sattığını söyledi. Üredi, "3 dönüm arazi üzerinde kendi ürettiğimiz fresh fideyi kullanmak üzere üretim yaptım. İlk fidemi 7 Eylül'de ektim ve ilk hasadımı da 12 Kasım'da 15 kg olarak gerçekleştirdim. Açık uygulama üzerine çilek ürettim. Havaların soğumasıyla 15 gün öncesinden çileklerimin üzerini naylonlarla kapatmak zorunda kaldım. Tamamen organik gübre kullandığımız için nektar oranı yüksektir. Tadı çok lezzetlidir. Çileğimiz ilk ekimden itibaren 2 ay süreyle açıkta kaldı." dedi.
 
Bir yaz meyvesi olan çileği bu mevsimde yetiştirmeye çalıştığını ifade eden Üredi, "Bu ilk denemedir. Nektarı yüksek olaraktan ilk denemelerimizi bulduk. İnşallah bereketi Allah’tan gelecektir. Hasadı haziranın sonuna kadar devam etmektedir. Tahminen 7 ay hasat mevsimi sürecek. Beklediğim dönüm başına ton ise 4 tonun üstündedir." şeklinde bilgi verdi.
 
Tüketici Cennet Ceylan ise "Silifke’de çileğin çıktığını duyunca almaya geldik. İnsan kış gününde çıkan çilekten hormonlu mu diye endişe ediyordu ama tarlaya gelince öyle olmuyorsunuz. Aksine tarlada dalından kopartıp yemek çok lezzetliymiş." ifadesini kullandı.
 
Silifke ilçe genelinde yaklaşık 20 bin dönüm arazide 80 bin ton çilek üretildiği, bunun 20 bin tonunun Rusya başta olmak üzere talebe göre çeşitli ülkelere ihraç edileceği belirtildi. Şimdilerde ürün rekoltesinin az olmasından dolayı yurtiçi pazarında değerlendirildiği, önümüzdeki günlerde hasadın artmasıyla yurt dışına ihraç edileceği kaydedildi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.