Siirt Botan Barajı elektrik üretmeye devam ediyor

Siirt Botan Barajı elektrik üretmeye devam ediyor

Siirt’in Botan Nehri'nde bulunan ve 1952 yılında kurulan Hidroelektrik Botan Barajı yıllara meydan okumaya devam ediyor.

Adnan Menderes döneminde Almanlar tarafından Botan nehrinde yapılan baraj Siirt’e ilk defa bu baraj sayesinde elektrik verildiği öğrenildi. Yaklaşık 62 yıldan beri faaliyet içerisinde olan baraj şu an Dilce Elektrik Şirketi'ne elektrik üretiyor.

Dr. Feridun Bağış, Botan Barajı'nın Siirt’in can damarı olduğunu ve elektriğin yanı sıra şehre bu baraj sayesinde su verildiğini söyledi. Temelin Adnan Menderes döneminde atıldığını belirten Bağış, “Botan Barajı, Siirt'in can damarıydı. Su ve elektrik ihtiyacı buradan sağlanıyordu. 1950'li yıllarda Siirt’te su ve elektrik olmadığını çok iyi hatırlıyorum. O zamanlar bizler tenekelerle evlerimize su taşıyorduk. Ancak baraj kurulduktan sonra belirli mahallelere su ve elektrik verilmeye başlandı.” dedi.

1952 yıllarından beri faal halde olan Botan Hidroelektrik Santrali'nde gerek duyulduğunda şehre elektrik verildiği öğrenildi. Su sıkıntısı çekildiğinde ise belediyeye ait su depolarına takviye yapıldığı belirtildi. Ilısu Barajı'nın bitmesinin ve faaliyete girmesinin ardından Botan Barajı'nın su altında kalacağı ve elektrik üretiminin yeni kurulacak barajlara devredileceği öğrenildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.